Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medvjed u selima
  • 12.11.2015. 16:00

Medvjed šeta selima Lijevče polja!

Posljednjih nekoliko dana na području Lijevče polja mještani su primijetili medvjeda. Na teren su izašle nadležne institucije, a građane se poziva na oprez.

Foto: depositphotos.com
  • 94
  • 3
  • 0

Mještani sa područja Lijevče polja upozorli su kako je posljednjih dana u njihovom kraju, točnije na njivama, primjećen mrki medvjed.

Koliko je za sada poznato, medvjed je prošao kroz mjesta Donje i Gornje Karajzovce, zatim Romanovce i prema zadnjim informacijama kretanje je nastavio prema selu Vilusi. Što su nadležni poduzeli po tom pitanju?

Ne uznemiravati medvjeda već pozvati policiju

Teren u Lijevču je obišao i pomoćnik ministra za šumarstvo i lovstvo Goran Zubić kojem su se pridružili predstavnici LU "Lijevče" koje je korisnik lovišta Karajzovci - Romanovci. Prema pisanju Nezavisnih novina, iz Ministarstva su, nakon obilaska terena, izdana uputstva za rješavanje nastale situacije. Prema tim uputstvima, korisnik lovišta treba prikupiti informacije i izdati obavještenje prema lokanom stanovništvu, ali i nastaviti pratiti situaciju.

Iz Ministarstva poljoprivrede pozivaju građane da u slučaju uočavanja medvjeda, o tome obavijeste lovačko udruženje ili policiju, a medvjeda ne uznemiravaju kako ne bi došlo do nepredviđenih i neželjenih reakcija.

Postoji mogućnost da se medvjed u idućih nekoliko dana sam vrati u svoje stanište, a ukoliko do toga ne dođe, razmatraju se različite mogućnosti da ga se natjera na vraćanje u prirodno okruženje. Jedna od mogućnosti je organizirani pogon, a druga je uspavljivanje nakon kojega bi se medvjeda sigurno i bez posljedica vratilo u stanište.

Čobani na posebnom oprezu

Reakciji nadležnih nadaju se i mještani ovoga kraja, jer kako kažu, iako za sada medvjed nije nikoga napao, nije im svejedno znajući da slobodno šeta u njihovoj blizini. Na posebnom su oprezu i čobani koji su se organizirali po pitanju dežurstava kako bi na vrijeme reagirali u slučaju potrebe. Najveće štete od medvjeda, inače nastaju na ratarskim usjevima, voćnjacima, ali i pčelinjacima, a nije mu stran ni napad na divlje, ali i domaće životinje.

Poznato je da se medvjedi rijetko opredjeljuju za hranu životinjskog porijekla, a kada se to dogodi, najčešće je to uzrokovano nedostatkom hrane biljnog porijekla u njegovom staništu. U tim slučajevima, medvjed najprije napada srne i jelene, a zatim ovce, goveda i konje na paši. Isto tako, važno je znati da u vrijeme najveće gladi medvjed može napraviti štete u torovima i stajama pa u iznimnim situacijama, napasti i ljude. Stoga opreza nikada dovoljno. Potrebno je slušati uputstva nadležnih institucija i ponašati se u skladu s njima, kako bi se izbjegle neželjene posljedice.

Foto: depositphotos.com; exinocactus


Tagovi

Medvjed Štete od medvjeda Lijevče polje Uspavljivanje Prirodno stanište medvjeda Goran Zubić Ministarstvo poljoprivrede Lovačko udruženje Čobani Ovce Oprez

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !