• Cijena maline
  • 12.05.2021. 16:00

Malina: Otkupna cijena ove sezone mogla bi da ide i do 4KM?

Ako bi otkupna cijena za malinu bila u intervalu od 3,5 do 4 KM, malinari bi bili prezadovoljni jer je i u 2020. bila visoka vrijednost, koja je iznosila 3,50 KM.

Foto: Bigstockphoto/ Ashtray
  • 207
  • 373
  • 0

Domaći proizvođači malina ove bi sezone mogli očekivati visoke cijene za nju iz razloga što je tražnja povećana dok istovremeno na tržištu vlada nestašica pomenute voćne vrste. Zbog svega navedenog otkupna cijena bi mogla dostići čak i četiri KM za jedan kilogram, kako navode Nezavisne.

Podsjetimo, u Ministarstvu poljoprivrede, šumarastva i vodoprivrede Republike Srpske ocijenili su da je u 2020. godini bila dobra cijena za ovu jagodastu vrstu, ali da ipak kod određivanja visine potpornih sredstava treba uzeti u razmatranje i to da su prinosi bili značajno umanjeni. Pojedine opštine u RS kao i neki kantoni u Federaciji Bosne i Hercegovine, svoje poljoprivredne proizvođače stimulišu i sa 0,30 KM za jedan kilogram. 

Iz Udruženja malinara iz Bratunca, Srebrenice i Milića "Vilamet", objašnjavaju kako se cijena za ovo voće u zemljama okruženja kreće oko dva eura pa se tako očekuje da bude i kod nas. Međutim, urod će tokom predstojeće sezone biti dosta manji uslijed nepovoljnih vremenskih prilika, a i vegetacijski period je dosta rano krenuo, da bi pored svega početkom aprila voće stradalo od mraza

Prinosi manji, ali kvalitet je zato veći !

Ipak, prema riječima Ivana Stojanovića, predsjednika Upravnog odbora pomenutog udruženja, kvalitet voća je izuzetno visok i pored činjenice da će prinosi biti značajno manji.

"Zbog nestašice malina na međunarodnom tržištu, u mnogim hladnjačama zalihe su dovedene na minimum ili ih uopšte nema", istakao je Stojanović.

Da će kvalitet ovogodišnjeg roda biti na visokom nivou, potvrdio nam je i Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, ali i da je za očekivati da cijene za pomenutu voćnu vrstu budu veće jer je u 2021. poskupio i neophodni repromaterijal, ali i radna snaga.

"Ako bi otkupna cijena za malinu bila u rasponu od 3,5 do 4 KM, malinari bi bili prezadovoljni jer smo i u 2020. imali jako visoku vrijednost, koja je iznosila 3,50 KM", naglašava je Dojčinović.

Isplaćen poticaj malinarima za prošlu godinu - ipak sačuvana liderska pozicija?

Podsjetimo, nekada su ovu kulturu proizvođači zvali "crveno zlato". Dok je cijena otkupa maline bila uslovno rečeno dobra, a to znači da kada se plate svi troškovi obrade zemljišta, zaštite usjeva i dnevnice beračima, ostane pristojna zarada, a zasadi su se kontinuirano širili.

Ukupno 1.397 registrovanih malinara u ZDK proizveli su 1.862.032 kilograma jagodičasto bobičastog voća (malina, kupina i organska jagoda) u prošloj godini za šta je tamošnja kantonalna Vlada obezbijedila ukupno 547.314,40 KM koji su isplaćeni kroz Program poticaja. Za fizička lica visina subvencija je iznosila 0,29 KM/kg, te 0,40 KM po kilogramu za obrte i pravne subjekte.

Iz Vlade ZDK poručuju da će malinarstvo biti jedan od prioriteta i u ovoj godini.


Tagovi

Cijena maline Otkupna cijena Tržište maline Kvalitet maline Nestašica maline Ivan Stojanović Dragoja Dojčinović Repromaterijal Radna snaga


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.