Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • (Ne)primjerena izjava?
  • 12.08.2022. 13:30

Maletić optužio poljoprivrednike da žele izazvati nemire "dovodeći ljude iz FBiH"

Iz Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske ocijenili neutemeljenim zahtjev za uvođenjem stanja elementarne nepogode

Foto: Facebook/Zoran Maletić
  • 331
  • 75
  • 0

Predstavnici poljoprivrednih udruženja iz cijele BiH jučer su, sa sastanka iz Bijeljine, poslali jedinstven zahtjev za proglašenjem stanja elementarne nepogode na teritoriji cijele države. Opravdali su to sušom koja je desetkovala prinose iz proljetne sjetve, najviše kukuruza. 

Iz Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske ocijenili su ovaj zahtjev neutemeljenim, navodeći kako ne postoje uslovi za proglašenje stanja elementarne nepogode zbog suše, jer je stanje na terenu različito, piše RTRS. Navode, kako će već od ponedjeljka stručna komisija početi sa procjenom štete na terenu.

"Ne može se paušalno pričati o suši. Nijedna zemlja u okruženju nije proglasila elementarnu nepogodu. Doveli smo ljude u stručni tim za procjenu štete", rekao je za ovu televiziju Zoran Maletić, pomoćnik entitetskog ministra poljoprivrede.

On smatra da se iza skupa krije politika, a ne interes poljoprivrednika. Zanimljiva je i njegova optužba, da su semberski poljoprivrednici pozvavši kolege iz FBiH na sastanak željeli izazvati nemire: "Odgovorno tvrdim da Savo Bakajlić i njegova ekipa žele izazvati nemire u Srpskoj dovodeći ljude iz Fedracije".

Poljoprivreda na koljenima: Hoće li BiH proglasiti stanje elementarne nepogode?

Za razliku od najvišeg entitetskog sektora nadležnog za poljoprivredu u RS, Uprava grada Bijeljina najavila je  da bi zbog lošeg stanja u semberskoj ravnici uskoro moglo biti proglašeno i stanje elementarne nepogode. S tim u vezi, zakazan je i sastanak 17. avgusta. 


Tagovi

Poljoprivreda Poljoprivrednici Semberija Zoran Maletić Savo Bakajlić Elementarna nepogoda


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.