Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pečenje rakije
  • 02.10.2018. 11:00

Kupili 500 kg šljiva po 0,35 KM i ispekli rakiju uz familiju, prijatelje i roštiljske mezetluke

Ovih se dana pekla rakija u dvorištu Franje Miše Tadića iz Živinica koji je ovu tradicionalnu proizvodnju prepustio sinu Božidaru

Foto: Flickr/brankomaster Wikipedia/Mihailo Jovanović
  • 1.552
  • 95
  • 0

Pečenje rakije nezaobilazna je tradicija naših prostora. A kako je ove godine šljiva itekako rodila, čini se kako će rakija biti najčešće piće na našim trpezama. Nadamo se samo ne iz tuge zbog niske otkupne cijene šljive. 

Otkupna cijena za šljive do 30 pfeninga i još će padati - nije za ništa osim za rakiju

No, da se vratimo tradiciji. Mnogi će dane vikenda i ove jeseni provesti kraj kazana, ili kako ga mnogi od milja zovu "vesela mašina". Tako su ovih dana pekli šljivovicu i u Živinicama, u dvorištu obiteljske kuće Franje Miše Tadića, koji je ovu tradicionalnu proizvodnju prepustio sinu Božidaru, navode Živinice.ba. Običaj pečenja rakije okuplja familiju, prijatelje, susjede pa je tako bilo i kod Mišine "vesele mašine". 

Božidar Tadić rakiju peče svake pete godine

"Nabavili smo 500 kilograma šljiva po cijeni od 0,35 KM. Fermentacija je trajala 4 sedmice, tako da smo danas krenuli u destilaciju, ili kako se to popularno kaže pečenje. Prve litre su počele kapati u ranim popodevnim satima, ima 41 stepen i od kazana kapaciteta 65 litara dobijem 7 litara rakije, prave bosanske šljive", kaže Božidar Tadić, koji rakiju peče svake pete godine.

Oko kazana su se okupili i mladi i stari (Foto: Živinice.ba)

Destilacija prevrelog koma ima svrhu da iz njega odvoji hlapive sastojke prevodeći ih u tekući destilat – rakiju. Hlapivi sastojci koma sastoje se iz mnogobrojnih kemijskih spojeva koji uz najzastupljeniju vodu i alkohol prelaze u destilat.

Nekada se pekla rakija od 1,5 šljiva

Drago Tadić je u vremešnim godinama i rado je posjetio "veselu mašinu" svojih bližih rođaka. Kaže da je za mlađih godina redovno svake godine pekao rakiju i to ne malo već po 1,5 tonu.

"Bilo je društva raspoloženog za piće, a i ja sam bio u velikoj formi. Ali, sve u svoje vrijeme, sada pomalo popijem, toliko da se isporba", kaže Drago.

Kako očuvati voćnu aromu kod rakija

I na drugim područjima ove općine peče se rakija na desetine kazana. To je tradicija koja se ne prekida. Uz pečenje rakije obavezno se meze ćevapi i drugi roštiljski proizvodi, što ovom događaju daje posebni ugođaj


Tagovi

Pečenje rakije Vesela mašina Živinice Destilacija Rakija Kazan Običaj


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

19

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 12

Katastrofu, propast ćemo! 63,2%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 26,3%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,3%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,3%

Pregled ankete

Pregled ankete