Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita kukuruza
  • 05.07.2021. 07:30

Kukuruzni moljac: Izumljeno vozilo za primjenu biološke kontrole parazitskim osicama

Vozilo je dovoljno visoko da ne oštećuje biljke, a u sat vremena može aplicirati parazitske osice na površini od 30 hektara.

Foto: Facebook/Bioline France
  • 122
  • 16
  • 0

Tvrtka Bioline France je sa svojim partnerima razvila novi koncept primjene biološke kontrole, odnosno ličinki parazitske osice roda Trichogramma za kukuruz. Riječ je o vozilu na četiri kotača koji na stražnjem dijelu ima pričvršćen aplikator s osicama.

Njega je dizajnirao Bioline Agroscience u suradnji s FP2, a prednosti ove metode su što je sigurna za okoliš i nema pojave rezistentnosti kao što je to slučaj s insekticidima. Ove ličinke parazitiraju jajašca kukuruznog moljca i tako biološki zaustavljaju njegov razvoj.

Prvi prototip tog stroja izrađen je prošle godine i visine je 1,3 metra što mu omogućuje kretanje bez uništavanja biljaka, navodi farmer.pl. Aplikator "izbacuje" kapsulu s korisnim osicama svakih 20 metara, a čitav postupak kontrolira se pomoću GPS sustava.

Aplikator se može pričvrsiti i na druge strojeve (Foto: Facebook/Bioline France)

 Ovakvo vozilo u roku od sat vremena može "tretirati" površinu od čak 30 hektara, navode inovatori.

Kukuruzni moljac uzrokuje opadanje klipova

Kukuruzni moljac je jedan od glavnih štetnika kukuruza, a njegovo suzbijanje je problem jer se on nalazi unutar biljaka pa je upravo primjena biokontrole rješenje koje se preporuča. Ženka ovog insekta odlaže jaja s donje strane lišća i na rukavcu. Nakon tri do 14 dana izlegu se gusjenice, a u većini slučajevima se koncentriraju u zoni vršnog lišća, čijim se tkivom u početku hrane prouzrokujući na njemu okruglaste rupice.

S tog mjesta kasnije prelaze na metlicu ili rukavac lista, da bi se potom uvukle u stabljiku ili začetke klipova. Najveće štete gusjenice čine upravo na tim mjestima. U stabljikama ličinke buše uzdužne hodnike, što slabi biljku i smanjuje njenu čvrstoću. One se tada lako lome, naročito u slučajevima jakih vjetrova. Ako gusjenice napadnu zametak klipa, u osnovi on redovno propada.

Uzrokuju i smanjenje prinosa, koje ovisi o broju napadnutih biljaka. Izgrizanjem hodnika kroz dršku klipa, gusjenice mogu prouzročiti njegovo masovno opadanje ili prijevremeno zrenje. One koje pak prodru u zonu zrna, predstavlja posebnu opasnost gdje tijekom ishrane izgrizaju izvjestan broj zrna i istovremeno stvaraju povoljne uvjete za razvoj gljivica.

Pogledajte kako izgleda biokontrola s ovim vozilom:


Tagovi

Kukuruzni moljac Biokontrola Parazitske osice Quad


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

66


Glasova: 30

Da 45,5%

Glasova: 25

Ne 37,9%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...