Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Primjena pesticida
  • 17.05.2021. 07:30

Kreirana aplikacija Cropwise Spray Assist za optimalnu primjenu pesticida

Pomoću ove aplikacija poljoprivrednici 24 sata dnevno mogu pratiti temperaturu, relativnu vlagu zraka, vjerojatnost oborina, tlak zraka, brzinu strujanja i udare vjetra te dobiti preporuke za primjenu pesticida.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 71
  • 33
  • 0

Aplikacija Cropwise Spray Assist koja pomaže poljoprivrednicima pri tretiranju usjeva zaštitnim sredstvima novost je iz tvrtke Syngenta. Kako opisuje agrarheute, ona uzima u obzir vremensku prognozu po satima i prema tome određuje idealno vrijeme za prskanje usjeva. Pomaže i pri odabiru mlaznice i izbjegavanju zanošenja pesticida.

Naime, pomoću nje poljoprivrednici 24 sata dnevno mogu pratiti temperaturu, relativnu vlagu zraka, vjerojatnost oborina, tlak zraka, brzinu strujanja i udare vjetra. A ovisno o tim uvjetima, dobivaju preporuke za primjenu sredstava.

U ovom se alatu, ovisno o bojama, razlikuju tri uvjeta prskanja. Prvi je označen zeleno i on prikazuje optimalne uvjete. Drugi je žut, a znači da je primjena moguća, no uvjeti ipak nisu idealni, dok je treći, crvene boje te upozorava da se prskanje ne preporučuje.

Za koje je usjeve pogodna?

Kada je riječ o vrsti usjeva, ona se može koristiti za žito, uljanu repicu, kukuruz, šećernu repu te krumpir. Naime, pokazuje kako mlaznica raspršivača, pritisak, potrošnja vode i brzina vožnje trebaju biti optimalno odabrani, što poboljšava biološke performanse kemijskih pripravaka, tretiranje postaje usmjerenije i kvalitetnije odrađeno. 

Osim toga, u aplikaciju je moguće unijeti planove prskanja, a cilj, svrha i vrijeme tretiranja odabiru se na upit kako bi se saznalo koja se sredstva za zaštitu bilja trebaju koristiti. Digitalna pomoć tada daje preporuke za postavljanje prskalice i to za sljedeće kriterije: potrebnu brzinu kretanja vozila, tlak, potrošnju vode u litrama po hektaru, smanjenju zanošenja koje je izračunato u postocima te veličinu i spektar kapljica.

"Dizna" je najvažniji element prskalice: Koliko često ju mijenjati?

Ovaj je alat koristan jer je sve teže pratiti zakonske propise za pesticide, a ona objedinjuje važne informacije o vjetru i vremenu te daje korisniku preporuke po satima kako bi optimalno prilagodili prskalicu.

Upotreba aplikacija je besplatna, ali se individualizirani pristup pri unošenju podataka kao što je tip prskalice, zapremnina, širina grane u metrima, razmak između mlaznica i slično - plaća. 

Dostupna je za iOS i Android uređaje i prema navodima davatelja usluga, radi neovisno o proizvodu, proizvođaču i davatelju usluga. No, nažalost na našem području još uvijek nije dostupna.  

Više saznajte u videoprilogu:


Tagovi

Cropwise Spray Assist Aplikacija Prskanje Pesticidi Zaštita bilja Syngenta


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

50


Glasova: 22

Da 44,0%

Glasova: 21

Ne 42,0%

Glasova: 7

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 14,0%

Pregled ankete

Pregled ankete