• Plutajuća farma

Krava i tele pali s plutajuće farme, spašavale ih hitne službe

Životinje su pale jer je ograda ostala otvorena. Glavni direktor farme kaže da se to događa i na redovnim ispašama te da su krave izvrsni plivači.

Foto: PrintScreen/YouTube
  • 106
  • 10
  • 0

Prije nešto više od godinu dana izvijestili smo o prvoj plutajućoj farmi krava na svijetu smještenoj u luci Rotterdam u Nizozemskoj. Tada je privukla pažnju cijelog svijeta, a sada Dutch News piše da su već dvije životinje pale u vodu. 

Tele je u vodu palo u prosincu prošle, a krava krajem travnja ove godine. Životinju tešku 600 do 800 kilograma više od sat vremena iz vode su izvlačile hitne službe.

"Pala je u vodu jer je mladić koji radi na farmi ostavio otvorenu ogradu, a isto se dogodilo i prošle godine s teletom kada je to učinio jedan posjetitelj", tvrdi Peter van Wingerden, izvršni direktor tvrtke Beladon koja stoji iza cijelog projekta. Dodao je da one kao i druge životinje na četiri noge znaju izvrsno plivati.

Kada je radnik nazvao službe za pomoć, u roku od četiri minute je stiglo pet automobila vatrogasne službe, dva ronilačka tima, lučki brodovi i hrpa novinara. "Vatrogasac mi je rekao da je ovu tehniku spašavanja dobro naučiti budući da je ovo novi način održivog uzgoja u doba klimatskih promjena. Do sada su u gradu spašavali samo mačke s drveća", napominje direktor.

Padaju u vodu i tijekom ispaša

Još nakon prvog pada, politička stranka, Partij voor de Dieren (PvdD) koja se u toj zemlji bavi pravima životinja i očuvanja okoliša, je pokušala u gradskom vijeću dobiti većinu glasova kako bi zaustavila rad farme, ali nije uspjela. Nakon drugog su odlučili pokrenuti kampanju na društvenim mrežama.

"Krave nisu vodozemci, a ni intenziviranje proizvodnje mlijeka nije dobro za njih", poručio je lokalni vođa stranke, Rud van der Velden. On tvrdi da je kampanja na društvenim mrežama imala pozitivne ishode. "Mnogi ljudi misle da je stvarno čudno da takvo nešto postoji. To nije prirodno okruženje za stoku i žalostan je prizor za vidjeti", kazao je.

Međutim, van Wingerden je istaknuo činjenicu da životinje padaju u vodu i tijekom redovnih ispaša te da ih stočari moraju spašavati. Dokaz tome je krava koja se nedavno u blizini njemačkog grada Duisburga tijekom ispaše odvojila od stada, potrčala prema kanalu Dortmund-Ems i upala u vodu, propćio je tamošnji policijski ured. Policija ju je 300 metara pratila čamcem kako bi doplivala do nasipa i izašla iz vode. Dočekao ju je kamion za stoku i vraćena je na farmu.

Akciju spašavanja na plutajućoj farmi pogledajte u videu: 


Tagovi

Plutajuća farma Nizozemska Rotterdam Krava u vodi Aktivisti Spašavanje


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrće Kupus, mrkva i salata napreduju. Krompir malčiran slamom. Sve cvjeta.