Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čekajuć isporuku
  • 13.04.2022. 14:00

Košarac se oglasio o gnojivu iz Turske - cijenu diktira tržište

Nadležna entitetska ministarstva i Distrikt Brčko odredili su domaće uvoznike i proizvođače iz Turske od kojih će biti izvršen otkup dogovorenih količina minirelnog gnojiva

Foto: Depositphotos/katukphoto1
  • 936
  • 180
  • 0

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac kazao je da su finalizirani tehnički detalji u vezi s isporukom 30.000 tona mineralnog gnojiva iz Turske, koje su potrebne za poljoprivrednu proizvodnju u BiH. 

Prema njegovim riječima nadležna entitetska ministarstva i Distrikt Brčko odredili su domaće uvoznike i proizvođače iz Turske od kojih će biti izvršen otkup dogovorenih količina minirelnog gnojiva, nakon čega je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH o tome obavijestilo Ambasadu Turske u BiH.

"Od ukupne količine od 30.000 tona entitetima će biti isporučeno po 14.000 tona mineralnog gnojiva, a Brčko Distriktu 2.000 tona, što je usaglašeno na sastanku koji sam nedavno imao s entitetskim ministrima poljoprivrede i ambasadorom Turske u BiH", dodao je ministar Košarac.

Gnojivo iz Turske po povoljnijim cijenama za bh. poljoprivrednike?

On je istakao da cijenu mineralnog gnojiva diktiraju uvjeti na tržištu i da će ona će biti predmet usaglašavanja dobavljača iz BiH i proizvođača iz Turske, te da ovo državno ministarstvo ne može uticati na ta pitanja. 

BiH s Turskom ima Ugovor o slobodnoj trgovini, na osnovu kojeg će biti realizirana i ova isporuka. Gnojivo će biti uvezeno bez ikakvih carinskih obaveza.


Tagovi

Gnojivo Đubrivo Mineralna gnojiva Staša Košarac Turska Cijena gnojiva


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.