Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prva isporuka
  • 12.04.2022. 13:30

Gnojivo iz Turske po povoljnijim cijenama za bh. poljoprivrednike?

Od 30.000 tona gnojiva prve isporuke, po 14.000 tona će pripasti entitetima, RS i FBiH, a 2.000 tona će biti upućeno u Brčko distrikt

Foto: Depositphotos/masterwilu
  • 1.963
  • 373
  • 0

Cijena gnojiva koje bi uskoro trebalo biti dopremljeno iz Turske u Bosnu i Hercegovinu bit će niža u odnosu na ono koje je dolazilo iz Rusije. Rekao je ovo danas na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, premijer tog bh. entiteta Radovan Višković.

On je naveo da će od 30.000 tona gnojiva prve isporuke, po 14.000 tona pripasti entitetima, RS i FBiH, a 2.000 tona će biti upućeno u Brčko distrikt. 

"Razgovara se sada o pitanju transporta i mi tražimo da to bude upakovano i da dođe kamionskim prijevozom. Ovog momenta ne možemo odgovoriti kolika će biti cijena tog gnojiva, ali prateći sve troškove bit će povoljnija nego što su gnojiva koja su dolazila iz Ruske Federacije", rekao je Višković, piše RTRS.

Odgovarajući na poslanička pitanja, naveo je kako će Vlada RS pratiti situaciju na tom planu kako bi se dobilo što jeftinije gnojivo za poljoprivrednike: "Naša namjera je da nabavku gnojiva uradimo što prije i najdalje u narednih sedam dana. Učinit ćemo sve da to maksimalno ubrzamo i završimo."

Sredstva za kapitalne investicije u RS povećana na 24,7 miliona KM

Podsjetio je i kako je iz Kompenzacionog fonda, osnovanog zbog pandemije virusa korona, do danas isplaćeno ukupno 325 miliona KM. U prva tri mjeseca ove godine isplaćeno je 41,8 miliona KM, najvećim dijelom u poljoprivredu. 


Tagovi

Gnojivo Turska Cijena gnojiva Radovan Višković Poljoprivreda Poljoprivrednici


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.