Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mineralno đubrivo
  • 28.03.2022. 16:00

Odobren uvoz 30.000 tona đubriva iz Turske u BiH - ko će odrediti cijenu?

Mineralno đubrivo će biti uvezeno bez ikakvih carinskih obaveza, a aktivnosti u vezi s cijenom i načinom transporta bit će realizirane u saradnji s entitetskim resornim ministarstvima u čijoj je to i nadležnosti

Foto: Depositphotos/katukphoto1
  • 469
  • 104
  • 0

Turska je odobrila uvoz 30.000 tona mineralnog đubriva u Bosnu i Hercegovinu. Riječ je o 25.000 tona KAN-a i pet hiljada tona NPK đubriva. Prije uvoza potrebno da BiH izabere jednog od sedam turskih proizvođača mineralnog đubriva te da se odredi uvoznik za našu zemlju.

BiH s Turskom ima Ugovor o slobodnoj trgovini, na osnovu kojeg će biti realizirana i ova isporuka. Mineralno đubrivo će biti uvezeno bez ikakvih carinskih obaveza, a aktivnosti u vezi s cijenom i načinom transporta bit će realizirane u saradnji s entitetskim resornim ministarstvima u čijoj je to i nadležnosti, potvrdio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, piše Srna. 

Turski ambasador Sadik Babur Girgin je istakao kako je potreba poljoprivrednika u BiH za vještačkim đubrivom opravdana te je izrazio zadovoljstvo što je njegova zemlja u mogućnosti obezbijediti izvoz. 

Ministar poljoprivrede RS, Boris Pašalić poručio je kako je veoma bitno izabrati jednog uvoznika kako bi đubrivo što prije bilo dopremljeno do poljoprivrednih proizvođača.

"Ministru Dediću i meni ostaje da se dogovorimo oko detalja hoće li to biti kopneni prijevoz ili da prijevoz realizujemo u vezi s nekom od luka preko Јadranskog mora. O tome ćemo još danas da razgovaramo i što prije odgovorimo turskoj strani, a zauzet ćemo i stav u vezi s cijenom i troškovima transporta", rekao je Pašalić.


Tagovi

Mineralno đubrivo KAN NPK Staša Košarac Sadik Babur Girgin Boris Pašalić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.