Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • CROCPA
  • 11.12.2018. 12:30

Koristiš sredstva za zaštitu bilja? A gdje odlažeš iskorištene plastične boce?

Udruga CROCPA zalaže se za sigurno i odgovorno korištenje sredstava za zaštitu bilja, promovirajući najbolje trendove u zaštiti bilja i praksu.

Foto: Bigstockphoto/igor stevanovic
  • 249
  • 12
  • 0

CROCPA – Održivi model upravljanja otpadnom ambalažom sredstava za zaštitu bilja, koji se uspješno provodi u Hrvatskoj, prezentiran je u ponedjeljak, 10. decembra u Sarajevu. Prezentaciji su prisustvovali predstavnici institucija svih nivoa vlasti nadležnih za zbrinjavanje otpadne ambalaže sredstava za zaštitu bilja u BiH.

S obzirom na to da nepravilno odlaganje iskorištenih plastičnih boca za zaštitu bilja značajno šteti okolišu i direktno utječe na zdravlje ljudi, biljaka i životinja, neophodno je hitno razviti plan aktivnosti u ovoj oblasti. Naime, nakon primjene sredstava za zaštitu bilja izuzetno je važno sa otpadnom ambalažom postupati u skladu sa kriterijima i ciljevima zaštite okoliša i zdravlja ljudi i životinja, a koji postaju sve bitniji u kontekstu šire društvene svijesti o održivosti okoliša, stoji u saopštenju FMPVŠ.

Tri puta isperite ambalažu u kojoj su bila sredstva za zaštitu bilja

Od presudne je važnosti da se ambalaža ispravno ispere na samom imanju gdje je sredstvo za zaštitu bilja i primijenjeno, a što ujedno predstavlja i dobar način postupanja u poljoprivredi, budući da ima i ekonomsku svrhu, jer osigurava maksimalnu iskorištenost kupljenog preparata.

CROCPA danas zbrinjava oko 87% ukupne ambalaže sa tržišta

Treba napomenuti kako se Udruga CROCPA zalaže za sigurno i odgovorno korištenje sredstava za zaštitu bilja, promovirajući najbolje trendove u zaštiti bilja i praksu. Projekt gospodarenja ambalažnim otpadom EKO model pokrenuli su 2008. godine, kada su skupili svega 25% otpada. Danas su te brojke narasle te se zbrinjava oko 87% ukupne ambalaže koja se stavlja na tržište.

Cilj Udruge CROCPA je sakupiti svu količinu otpada koja izlazi na tržište, ali i postići da se pravilno i trostruko isprana ambalaža klasificira kao neopasan otpad, čija se vrijedna svojstva mogu dalje iskoristiti. 

Prezentacija je održana u okviru Projekta unapređenja poslovne klime i pristupa tržištu (ICAM), kojeg provodi Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

 


Tagovi

CROCPA Zbrinjavanje ambalaže Sredstva za zaštitu bilja Opasan otpad Okoliš


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.