Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Postupanje sa ambalažom
  • 21.04.2018. 12:30

Tri puta isperite ambalažu u kojoj su bila sredstva za zaštitu bilja

Održana je obuka o pravilnom postupanju sa ambalažom sredstava za zaštitu bilja.

Foto: WikimediaCommons/Zeynel Cebeci
  • 160
  • 11
  • 0

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, uz tehničku podršku Međunarodne finansijske korporacije IFC i Britanske ambasade, u sklopu realizacije zajedničkog programa edukacija, održalo obuku za poljoprivredne proizvođače u oblasti biljne proizvodnje na temu: "Pravilno postupanje sa ambalažom sredstava za zaštitu bilja".

Cilj edukacije je povećanje svijesti korisnika sredstava za zaštitu bilja o pravilnom postupanju sa ambalažom, te promocija što šire primjene trostrukog ispiranja ambalaže u cilju pretvaranja opasnog u neopasni otpad. Tokom edukacije poljoprivredni proizvođači dobili su informacije i o negativnim utjecajima nestručne primjene sredstava za zaštitu bilja.

Prazna ambalaža koja nije pravilno isprana i očišćena može zagaditi okoliš i predstavljati potencijalnu prijetnju zdravlju ljudi i životinja. Od presudne je važnosti da se ambalaža ispravno ispere na samom imanju gdje je sredstvo za zaštitu bilja i primijenjeno, a što ujedno predstavlja i dobar način postupanja u poljoprivredi, budući da ima i ekonomsku svrhu, jer osigurava maksimalnu iskorištenost kupljenog preparata.

Projektom unapređenja poslovne klime i pristupa tržištu ICAM, Međunarodna finansijska korporacija IFC, članica Grupacije Svjetske banke, uz podršku Britanske ambasade, kontinuirano pruža tehničku podršku Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na prenosu znanja i najboljih poljoprivrenih praksi u cilju povećanja efektivnosti i konkurentnosti poljoprivrede u Bosni i Hercegovini, a predmetna obuka će, u narednim danima, biti održana u Bihaću i Mostaru za poljoprivredne proizvođače iz USK, odnosno HNK.

 


Tagovi

Postupanje sa ambalažom Pesticidi Ambalaža Edukacija Zaštita bilja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

58


Glasova: 26

Da 44,8%

Glasova: 23

Ne 39,7%

Glasova: 9

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 15,5%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]