• Poljoprivredni proizvođači
  • 13.01.2021. 12:40

Konačno utvrđeni načini za pomoć poljoprivrednicima?

Važno je istaći i pitanje olakšanja procesa dobijanja, kao i smanjenje cijene koštanja građevinskih dozvola za privredne objekte u poljoprivredi, a koje su uslov za prijavu poljoprivrednih proizvođača za dobijanje podsticaja.

Foto: Jasna Bajšanski
  • 166
  • 15
  • 0

U cilju poboljšanja uslova za poljoprivredne proizvođače u Semberiji, održan je sastanak gradonačelnika Bijeljine, Ljubiše Petrovića i direktora Agrarnog fonda iz ovog grada, Zlatana Lazarevića. Tom prilikom utvrđen je niz potrebnih aktivnosti kako bi se na konstruktivan način doprinjelo domaćoj proizvodnji. 

Bilo je riječi između ostalog i o realizaciji budžeta za 2020. godinu, problemima i potrebama u poljoprivrednom sektoru ovog dijela BiH, ali i o pritužbama proizvođača na način na koji se raspodjeljuju podsticaji, stoji na zvaničnoj stranici Agrarnog fonda u Bijeljini.

"Razmotrili smo mogućnosti da budžet Fonda u ovoj godini iznosi šest odsto od ukupnog gradskog budžeta, kako je definisano odlukom Gradske skupštine o osnivanju Agrarnog fonda", rekao je Lazarević.

Uskladiti preklapanje podsticaja

Takođe dodao je da je razgovarano i o saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede Republike Srpske, pri čemu je gradonačelnik ovog grada rekao da će on uskoro organizovati sastanak delegacije Grada Bijeljina i Agrarnog fonda sa resornim ministrom Borisom Pašalićem, navodi Srna.

"Ima više vrlo važnih tema u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Grada Bijeljina. To je, prije svega, usklađivanje preklapanja podsticaja Agrarnog fonda grada sa podsticajima Agencije za agrarna plaćanja, što umanjuje visinu potpornih sredstava po nekim članovima Pravilnika o dodjeli sredstava Agrarnog fonda", objašnjava direktor ove ustanove.

Poticaji: Počinje borba za minimum 3% sredstava od ukupnog budžeta

Prema njegovim riječima, veoma je bitno istaći i pitanje olakšanja procesa dobijanja, kao i smanjenje cijene koštanja građevinskih dozvola za privredne objekte u poljoprivredi, a koje su uslov za prijavu poljoprivrednih proizvođača za subvenciona sredstva, naročito za potpore iz EU fondova.

U skladu s tim, gradonačelnik Bijeljine najavio je da će uskoro organizovati susret sa predstavnicima fondova EU za poljoprivredu u Sarajevu, na temu približavanja ovih sredstava poljoprivrednicima u Semberiji.

Bolji uslovi za sve poljoprivrednike

U okviru proteklog razgovora bilo je riječi i o izvjesnim zamjerkama vezano za dodjelu poljoprivrednih potpora u prethodnom periodu, a koja su evidentna u protekla četiri mjeseca, tačnije od kada je Lazarević direktor Fonda.

Bilo je pomena i o primjedbama na dodjelu sredstava i iz nekog ranijeg vremena, kao i na organizaciju rada same institucije.

"To nikako nije bilo u fokusu razgovora. Naš osnovni zadatak, kako gradonačelnika Bijeljine tako i Agrarnog fonda, jeste da se omoguće što bolje uslovi za poljoprivredne proizvođače, u skladu sa mogućnostima sa kojima raspolažemo u ovim otežanim uslovima rada, zbog širenja virusa korona", zaključio je Lazarević.


Tagovi

Poljoprivredni proizvođači Poljoprivredni sektor Agrarni fond Ministarstvo poljoprivrede Boris Pašalić Zlatan Lazarević Ljubiša Petrović


Autorica

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.