Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ovčarska proizvodnja
  • 09.11.2020. 14:10

Koliko će poljoprivrednicima koristiti Pravilnik o podsticajima, ima li povećanja sredstava?

Visina potpora u ovčarstvu dugo je iznosila 10 KM po grlu. Nadležni izjavili da će nastojati da njihova vrijednost u predstojećem periodu bude povećana.

Foto: Dragana Milićević
  • 106
  • 267
  • 0

Krajem prošle sedmice, Zoran Maletić, pomoćnik ministra za poljoprivredu Republike Srpske, izjavio je za Srnu da će nadležne institucije nastojati da povećaju podsticaje za ovčarsku proizvodnju.

Visina ovih potpora dugo vremena iznosila je 10 KM po grlu tako da je predstavnik resornog ministarstva naveo da će se raditi na tome da oni budu povećani, te da će krajem ovog mjeseca krenuti sa izradom Pravilnika o podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji za iduću godinu. Očekuje se da ovaj  dokument bude gotov do kraja januara 2021. godine, stoji na zvaničnoj stranici Opštine Pelagićevo.  

"Zakazani su sastanci sa udruženjima poljoprivrednih proizvođača i mi ćemo nastojati da uvažimo njihove primjedbe i sugestije prilikom izrade Pravilnika", rekao je Maletić. On je zajedno sa pomoćnikom ministra za poljoprivredu, Draganom Kneževićem, posjetio farmu ovaca, kao i ribnjak za uzgoj mlađi šarana u ovoj opštini.  

Podsticaji za rekonstrukciju ribnjaka 

Predstavnici ministarstva poljoprivrede razgovarali su sa proizvođačima, Cvijanom Malinovićem i Milenkom Mirićem, o aktuelnim problemima sa kojima se susreću u proizvodnji, a koji bi se mogli riješiti "Pravilnikom o podsticajima u poljoprivredi u 2021. godini". Maletić je tom prilikom podsjetio da je resorno ministarstvo obezbjedilo podsticaje i za kapitalne investicije. 

"Važno je da poljoprivrednici shvate da moraju imati dozvolu za objekte koje planiraju graditi. Međutim, to njima predstavlja malo i problem a mi ćemo se potruditi da im olakšamo tu situaciju", naveo je pomoćnik Maletić i naglasio kako su se do prije dvije godine dodjeljivali podsticaji i za uzgoj mlađi šarana, a da se sada daju samo za izgradnju i rekonstrukciju postojećih ribnjaka i nabavku opreme. 

Isplaćeni podsticaji za 2019. godinu

Takođe je istakao da je Vlada RS, posredstvom ministarstva poljoprivrede ažurno isplatila preko 550 hiljada KM sredstava proizvođačima u ovoj loklanoj samoupravi. 

"U periodu od četiri godine, od 2015. - 2019. godine, isplaćeno je 3,6 miliona KM direktnih podsticaja u poljoprivredi i oko 2,2 mil. KM potpora na ime kapitalnih investicija", rekao je Maletić. 


Tagovi

Ovčarska proizvodnja Podsticaji u ovčarstvu Zoran Maletić Dragan Knežević Pravilnik o podsticajima Rekonstrukcija ribnjaka Mlađ šarana


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.