Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredni proizvođači
  • 19.03.2020. 16:30

Koji je pravi razlog za ne isplaćivanje podsticaja poljoprivrednicima u RS?

"Ovom problemu trebalo bi se pristupiti vrlo temeljno i odgovorno. Da se razmotri priroda i struktura gazdinstava koji imaju dugovanja pa tek onda, na osnovu toga donijeti konačan sud o svemu tome", kažu iz Saveza poljoprivrednih proizvođača RS.

Foto: Depositphotos/ilfede
  • 162
  • 19
  • 0

Zabranu na isplatu podsticaja u Republici Srpskoj ima veliki broj poljoprivrednika, tačnije njih 11.954, kako navodi Glas Srpske. Razlog za ovakvu odluku uglavnom su neispunjene obaveze za dobijeni repromaterijal, stoku i mehanizaciju. Pored toga, takođe ima i onih koji nisu plaćali zakup za zemlju ili nisu namjenski koristili sredstva subvencionisanja. 

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu kako pravo na podsticaje ne mogu ostvarivati poljoprivredni proizvođači koji imaju pasivan status. U stanje pasivnosti može se doći iz različitih razloga. Neki od njih su neizvršenje obaveza redovnog godišnjeg ažuriranja podataka u APIF-u ili neizvršavanja obaveza prema Poreskoj upravi RS za doprinose.

Zbog neispunjenih obaveza, nema ni podsticaja

Podsticajna sredstva neće dobiti ni oni poljoprivrednici koji ne ispune svoje obaveze po osnovi naknade za protivgradnu zaštitu, ali i zbog navođenja netačnih informacija prilikom podnošenja zahtjeva za subvencije. Iz nadležnog ministarstva kažu kako su najčešći razlozi obustave isplate, neizvršavanje obaveze koje gazdinstva imaju za regresirani repromaterijal ili zbog postojanja nekog vida dugovanja (krediti ili slično).

Podsticaji za poljoprivredu u 2020. iznosiće 87 miliona KM

"Zbog prispjelih, a neizmirenih dugovanja prema firmi Robne rezerve, pasivan status ima 6.524 poljoprivrednih proizvođača i niko od njih ne može ostvariti pravo na podsticaje", poručuju iz resornog ministarstva. 

Kako kažu iz ove institucije, poljoprivrednici su i ranijih godina dobijali različite robne kredite od strane Vlade RS, s tim da su imali obavezu da dobijenu vrijednost kredita i otplate. Mnogi od njih nisu ispoštovali ovu obavezu pa je u skladu s tim, Vlada donijela odluku prema kojoj je isplata uslovljena izmirenjem zaostalih dugovanja. 

Koja je zapravo realna slika poljoprivrede?

"Kao sastavni dio Projekta rekonstrukcije i obnove RS, po kreditnoj osnovi isporučivana je stoka, tipa steone junice, priplodni bikovi, ovce. Takođe, ovo se odnosilo i na mehanizaciju, poput traktora, motokosačica, motokultivatora i po ovom osnovu kreditno je zaduženo  4.517 poljoprivrednih proizvođača. Svi oni upoznati su da  imaju obavezu da isporučenu vrijednost roba treba da otplate i pri tom su potpisali i ugovore o robnim kreditima", dodaju iz ministarstva. 

Iz Saveza poljoprivrednih proizvođača RS, predsjednik Stojan Marinković, smatra da su izneseni podaci parametar teškog stanja u kom se poljoprivrednici nalaze, kada ne mogu da izmire ni najosnovnije obaveze.

Manjak radne snage u poljoprivredi: Sve veći problem i prepreka

"Ovom problemu trebalo bi se pristupiti vrlo temeljno i odgovorno. Da se razmotri priroda i struktura gazdinstava koji imaju dugovanja pa tek onda, na osnovu toga donijeti konačan sud o svemu tome. Nemam namjeru ni podržavati niti kritikovati ljude koji nisu izmirili svoja dugovanja jer razumijem u kako teškoj situaciji se nalazi domaća poljoprivreda posljednju deceniju, posebno poslije potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", navodi Marinković 


Tagovi

Zabrana isplate Podsticajna sredstva Isplata podsticaja Ministarstvo poljoprivrede Robni krediti Stojan Marinković


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

17

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 10

Katastrofu, propast ćemo! 58,8%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 29,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,9%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete