Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evion
  • 24.07.2023. 16:30

Koje sve prednosti ima CLAAS Evion kombajn?

Evion je dostupan u "Clasic" i "Maxi" verziji, kao što je bio slučaj sa legendarnim Dominatorom.

Foto: Đorđe Lalić
  • 95
  • 6
  • 0

Kada je CLAAS u pitanju, prva asocijacija mnogima su kombajni. Ali to nije slučajno, jer se ova kompanija decenijama bavi proizvodnjom i svakodnevnim usavršavanjem u ovoj oblasti. Iz kompanije na prezentaciji u Hof Loermanu u Nemačkoj, na kojoj je prisustvovao i Agroklub, predstavljen je model Evion.

Evion je dostupan u "Clasic" i "Maxi" verziji, kao što je bio slučaj sa legendarnim Dominatorom, sa izborom trend ili biznis opreme. Dobar je za porodična gazdinstva, ali i za ona sa manjim površinama.

Motor 

Pogoni ga šestocilindrični "Cummins" motor zapremine 6,7 litara koji ispunjava "Stage V" standarde izduvnih gasova. Kod nas se veliko pivo služi u kriglama od pola litre, u nekim državama je čak obično veliko pivo u još većim - kriglama od litre, a na Evionu su cilindri veći i od tih krigli. Isporučuje veliki obrtni moment pri niskim obrtajima. Nominalna snaga je 204 kod Eviona 410, 231 kod Eviona 430 i 258 konjskih snaga kod Eviona 450.

"Svi su opremljeni dinamičkom snagom, što znači da trošimo onoliko snage koliko nam je potrebno, te tako gledamo da uštedimo što više goriva. Najbrže što može da ide je 30 km/h, a ukoliko je potrebno preći veću razdaljinu između polja, motor dostiže 1.700 obrtaja u minuti, što ovu mašinu čini i tihom, dok u 'praznom hodu' ima 800 obrtaja u minuti", rekao je stručnjk za kombajne Kristijan Šulte.

Štedi i do 10 odsto goriva

Bitne jedinice kao što su varijator vršilice, sječka za slamu, pužni transporter rezervoara za zrno, uključuju se i isključuju elektrohidraulički. Za "Maxi" verziju postoji i električna blokada diferencijala.

Kombajn je opremljen sa bubnjem za tangencijalnu vršidbu dužine šest metara i pet slamotresa dužine 4,4 metra. Brzina bubnja je podesiva, a opseg brzina je od 480 do 1.150 obrtaja u minuti (420 - 1.080 sa reduktorom) na Evion "Clasic", dok Evion "Maxi" sa svojim dvostepenim kaišnim prenosom podržava brzine od 220 do 630 i 415 do 1.150 obrtaja.

Podešavanje konkavnog zazora, čija je površina 0,95 metara kvadratnih, podešava se hidraulično iz kabine i integrisane su funkcije zaštite od preopterećenja. Da bi se obezbijedilo sekundarno odvajanje i veća propusnost, slamotresi su redizajnirani da omoguće brže prebacivanje sa jednog na drugi.

Na svaki detalj se mislilo

Razvojni tim kompanije je uspio i da integriše izuzetno efikasan sistem čišćenja, a sito ima ukupnu površinu od 4,80 metara kvadratnih. Pored električnog podešavanja sita, i podešavanje brzine radijalnog ventilatora se vrši iz kabine. Takođe je moguća opcija "auto stop" prilikom žetve uzbrdo ili nizbrdo. Sistem za čišćenje 3D može da kompenzuje bočni nagib i do 20 odsto.

"Ono što takođe doprinosi pouzdanosti ove mašine je i održavanje. Kada otvorimo haubu, i sa lijeve i sa desne strane možemo da vidimo čist dizajn. Svaka tačka na mašini je vrlo dostupna što održavanje čini mnogo lakšim. Postoji i kutija sa alatima, kao i rezervoar za pranje ruku s vodom i dozerom sapuna. Možda zvuči smiješno, ali vjerujemo da svako želi da se vrati u kabinu čistih ruku", rekao je Šulte.

Šulte objašnjava prednosti kombajna

Prostrana kabina je takođe prilagođena vlasniku, odnosno samom vozaču, pa i onima koji su visoki.

"Riječ je o skoro istoj kabini kao i kod Lexion TL. Imamo i isti naslon za ruku sa desne strane sa direktnim pristupom najvažnijim funkcijama. Jedina razlika je što na ovoj mašini imamo ISO terminal odakle može da se upravlja svim funkcijama, pa i podešavanje sedišta", dodao je on.

Tri stuba do rezultata

Na ostale prednosti ovog kombajna ukazao je i drugi stručnjak za kombajne Moric Luking.

"Prije svega, sve prednosti za korisnike smo malo pojednostavili, tako da možemo reći da imamo tri glavne prednosti, ili stubove, kako mi volimo da ih zovemo", kaže Luking i dodaje da je prvi - udobnost.

Pristup najvažnijim funkcijama sa desne strane o kojima je Šulte govorio

Vozač je, kako kaže, takođe i vlasnik mašine i na njoj će ostati tokom cijele žetve, stoga su hteli da ponude udobnost same mašine.

"Drugi je fleksibilnost mašine s jedne strane, jer želimo da ovom mašinom beremo bilo koji usev, što u budućnosti može da bude pasulj ili kukuruz, nešto čega ranije nije bilo, a čemu bi trebalo da se prilagodi, ali ne samo to, već i da ima dobre performanse u tim usjevima", rekao je ovaj stručnjak za kombajne.

Kako nastaju CLAAS kombajni u fabrici u Harsevinkelu?

"Poslednji stub jeste dugotrajnost porodičnih farmi, što znači da će ta mašina možda tu da ostane više generacija, ne samo dvije-tri godine, možda sin preuzme kombajn, zbog čega bi trebalo da bude izdržljiv", kaže Luking i dodaje da bi trebalo da postoji mogućnost opremanja mašine tehnologijama koje će biti važne u budućnosti. 

Mnogo stvari dolazi iz DNK CLAAS-a

"Možda će otac reći da njemu mapiranje prinosa nije bitno, ali sinu je bitno. Zato će nam biti potrebno da budemo spremni za budućnost. Pitate se odakle dolaze ove prednosti za kupce? Mnogo toga ustvari dolazi iz kombinovane DNK Claas-a, a najviše smo preuzeli od modela Lexion i Trion, tehnologije koje možemo da ponudimo kupcima", rekao je on.

Na Evionu 450 bunker od 8.000 litara

Bunker za zrno je zapremine 5.600 litara na Evionu 410, odnosno 6.500 na Evionu 430 i čak 8.000 litara na Evionu 450. Senzori upozoravaju vozača kada nivo zrna dođe do 70 odsto, a iza vozača se nalazi i prozor kroz koji je moguć pogled na bunker.

Kada je u pitanju istovar, Evion linija ima cevi za istovar iz bunkera prečnika 330 mm, a brzine je 90 litara u sekundi, što znači da istovar može da se završi za minut do minut i po. Rukovalac ima savršen pogled na proces istovara zahvaljujući uglu zakretanja grla za 105 stepeni.

Zrno iz bunkera se istovari za minut do minut i po

Elevator za žito je povećanog kapaciteta od 34 litre po sekundi što je bitno pri žetvi kukuruza u visoko-prinosnim mjestima sa hederima za branje širine do šest redova. Po prvi put, Evion je dostupan sa sječkom za slamu sa 72 noža.

"Kada kupac želi da izabere model, ne mora mnogo vremena da troši na specifikacije, već samo da misli na tri stvari: model, proizvodna linija i paket", rekao je Šulte.


Tagovi

CLAAS kombajni Evion 410 Evion 430 Evion 450 Kristijan Šulte Moric Luking


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Visoko (BiH), selo Lužnica -Resort u prirodi nastao na inspiraciji umjetničkim djelom Vincenta Van Gogha "Zvjezdana noć" - Resort koji se prostire na 70 hektara sa brojnim sadržajima kao što je brand hotel, kamping, glamping te piknik i eve... Više [+]