Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroklub 2017.
  • 02.01.2018. 17:00

Koje su priče obilježile 2017. godinu?

Naše čitatelje najviše su privukle pozitivne priče i praktični savjeti. Provjerite koje su to!

Foto: Pixabay/Skitterphoto
  • 181
  • 13
  • 0

Zagazili smo u 2018. godinu koja kao svaki novi početak daje nadu i optimizam da će biti bolje. Istinski vjerujemo kako neće ostati sve na nadi i da optimizam neće biti neopravdan. Jer, prošla godina je za poljoprivrednike bila prilično loša. Krenuvši samo od lošeg vremena koje je usjeve gazilo što mrazom, pa gradom, a onda nesmiljenom sušom.

Istovremeno, jedna od najznačajnijih grana poljoprivrede u BiH, malinarstvo, ove je godine doživjela fijasko. Niske cijene otkupljivača razočarale su mnoge malinare, u tolikoj mjeri da su počupali ili spalili svoje malinjake.

S druge strane, nadu daje što je izmiren dug poljoprivrednicima u FBiH, još iz 2014. godine, što je Vlada RS dala saglasnost na Strateški plan ruralnog razvoja BiH, što izvoz iz BiH bilježi rast u 2017. godini.

Ipak, vas, naše čitatelje najviše su privukle pozitivne priče i praktični savjeti za koje se nadamo kako su vam u danom trenutku i pomogli. A to je naš plan i za 2018. godinu - motivirati vas dobrim pričama i primjerima dobre prakse te vam ponuditi savjete koji će vam pomoći u obavljanju vašega posla.

Evo pet priča koje dočaravaju što je to što vas je najviše zanimalo.

Složni Grgići proizvode juneće meso za pola Bosne

Složna braća kuću grade, a petorica složnih Grgića u Rovinama kod Gradiške isključivo od stočarstva napravili su pet velelijepih kuća i pet farmi. Ovu je priču na portal donio naš najautor 2017. godine, Boško Grgić. Kroz razgovor s braćom Murisom i Jasminom Grgićem saznali smo da i nije sve tako bajno jer im problem stvara nedostatak tržišta za prodaju utovljene junadi, ali i izostanak podsticajnih sredstava.

Eko metode oporavka biljaka nakon ledenog talasa

Mraz i niske temperature u aprilu zadali su vam mnogo glavobolja i trebalo se spasiti što se spasiti moglo. Nadamo se da su vam pomogli savjeti o tome kako obezbijediti oporavak biljaka koje su preživjele oštećenja zbog niskih temperatura, ali i da će vam ovakvi savjeti što manje trebati u ovoj godini.

Traži 100 radnika putem YouTubea

Vijest da Raif Šehović ne može pronaći radnike koji će mu pomoći u pošumljavanju, za dnevnicu od 30 KM pa je poziv čak poslao i putem You Tubea, naišao je na podijeljena mišljenja i prilično vas uzbunio. Njemu je bilo potrebno između 50 i 100 radnika za poslove pošumljavanja.

Pomozite im da se opraše i daju plodove

Kako ručno oprašiti cvijet tikvice, tikve ili krastavaca posebno vas je zanimao u julu prošle godine. Nedostatak vjetra, bumbara, pčela i drugih insekata može biti uzrok zašto ženski cvjetovi propadaju jer, jednostavno, nisu oprašeni. No, postoji način da se biljkama "pomogne".

Nedostatak kalcijuma kod paprike i paradajza

Simptomi koji govore o nedostatku kalcijuma paradajza i paprike i koji upućuju na taj problem je fleka smeđe boje koja može preći u crnu na dnu poda. Ona se postepeno širi i plod trune. A šta učiniti kako bi spriječili ovu pojavu ili barem spasili plodove koji tek trebaju izrasti, mogli ste pronaći u našem članku.

Foto: Pixabay/Skitterphoto


Tagovi

Agroklub Braća Grgić Događaji 2017


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.