Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trulež ploda
  • 24.07.2017. 12:00

Nedostatak kalcijuma kod paprike i paradajza

Simptomi koji govore o nedostatku kalcijuma paradajza i paprike i koji upućuju na taj problem je fleka smeđe boje koja može preći u crnu na dnu poda. Ona se postepeno širi i plod trune.

Foto: Dunja Pejić
  • 21.121
  • 571
  • 0

Problem u poljoprivredi, koji se često javlja kako kod iskusnih proizvođača tako i kod početnika u povrtasrtvu i voćarstvu, je nedostatak kalcijuma u plodu gajene biljke.

I ove godine, obilazeći teren, mnogi proizvođači imaju problem sa nedostatkom kalcijuma na plodovima povrća, naročito paradajza i paprike.

Simptomi

Simptom koji govori i upućuje na ovaj problem je fleka smeđe boje koja može preći i u crnu na dnu ploda. Fleka se širi i plod postepeno trune. Na tako oštećenom plodu se najčešće razvijaju saprofiti gljive Alternaria spp. Ovakvi simptomi su posljedica nedostatka Ca ili nemogućnosti usvajanja ovog elementa od strane gajene biljke usljed visoke temperature i nedostatka vlage tokom dužeg vremenskog perioda.

Nedostatak Ca na plodu paprike

Djelimično se nedostatak kalcijuma, kad se uoče simptomi, može nadoknaditi folijarnom prehranom tečnim ili vodotopivim đubrivima na bazi ovog elementa. Vrijeme prehrane ovakve vrste je početak cvjetanja i tokom cvjetanja. Mada, često savjetujem da se sa dodavanjem kalcijuma krene i nešto ranije, ali u manjoj količini, petnaestak dana nakon ukorjenjavanja presađenje biljke. Često, u zemljištu, ovog elementa ima dovoljno, ali usljed nedostatka vlage biljka ga ne može usvojiti. S toga redovno zalijevanje može doprinijeti boljem usvajanju kalcijuma.

Slični se simptomi javljaju na plodovima koji su bili izloženi suncu tj. koji su zadobili ožegotone od sunca. Otklanjanje sumnje da se radi o ožegotinama je i činjenica da se te fleke nalaze obično sa strane ploda, a na nedostatak kalcijuma upućuje nas fleka na dnu ploda.

Šta učiniti?

Preporučuje se odstranjivanje svih trulih plodova da nebi došlo do daljeg širenja trulenja i propadanja nakon toga pristupa se preventivnom tretiranju svih biljaka preparatima koji sprečavaju trulež plodova kao što su npr. Swich, Signum, Teldor pazeći na karencu jer se nedostatak Ca upravo ispoljava u vrijeme berbe. I naravno, kao što sam već spomenula, dodaje se đubrivo na bazi kalcijuma folijarno ili putem fertirigacije sistemom kap po kap.

Kod organske proizvodnje povrća dodaje se kreč kiselom zemljištu do ph vrijednosti 6,5 i preporučuje se redovno snadbijevanje vodom, nikad ne dozvoliti da zeljište zasuši.

Foto: Dunja Pejić


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cijele godine, u svježem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Nedostatak Calcijum Paradajz Paprika Trulež ploda Fleke na dnu ploda Ožegotine Organska proizvodnja


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞