Simptomi koji govore o nedostatku kalcijuma paradajza i paprike i koji upućuju na taj problem je fleka smeđe boje koja može preći u crnu na dnu poda. Ona se postepeno širi i plod trune.
Problem u poljoprivredi, koji se često javlja kako kod iskusnih proizvođača tako i kod početnika u povrtasrtvu i voćarstvu, je nedostatak kalcijuma u plodu gajene biljke.
I ove godine, obilazeći teren, mnogi proizvođači imaju problem sa nedostatkom kalcijuma na plodovima povrća, naročito paradajza i paprike.
Simptom koji govori i upućuje na ovaj problem je fleka smeđe boje koja može preći i u crnu na dnu ploda. Fleka se širi i plod postepeno trune. Na tako oštećenom plodu se najčešće razvijaju saprofiti gljive Alternaria spp. Ovakvi simptomi su posljedica nedostatka Ca ili nemogućnosti usvajanja ovog elementa od strane gajene biljke usljed visoke temperature i nedostatka vlage tokom dužeg vremenskog perioda.
Djelimično se nedostatak kalcijuma, kad se uoče simptomi, može nadoknaditi folijarnom prehranom tečnim ili vodotopivim đubrivima na bazi ovog elementa. Vrijeme prehrane ovakve vrste je početak cvjetanja i tokom cvjetanja. Mada, često savjetujem da se sa dodavanjem kalcijuma krene i nešto ranije, ali u manjoj količini, petnaestak dana nakon ukorjenjavanja presađenje biljke. Često, u zemljištu, ovog elementa ima dovoljno, ali usljed nedostatka vlage biljka ga ne može usvojiti. S toga redovno zalijevanje može doprinijeti boljem usvajanju kalcijuma.
Slični se simptomi javljaju na plodovima koji su bili izloženi suncu tj. koji su zadobili ožegotone od sunca. Otklanjanje sumnje da se radi o ožegotinama je i činjenica da se te fleke nalaze obično sa strane ploda, a na nedostatak kalcijuma upućuje nas fleka na dnu ploda.
Preporučuje se odstranjivanje svih trulih plodova da nebi došlo do daljeg širenja trulenja i propadanja nakon toga pristupa se preventivnom tretiranju svih biljaka preparatima koji sprečavaju trulež plodova kao što su npr. Swich, Signum, Teldor pazeći na karencu jer se nedostatak Ca upravo ispoljava u vrijeme berbe. I naravno, kao što sam već spomenula, dodaje se đubrivo na bazi kalcijuma folijarno ili putem fertirigacije sistemom kap po kap.
Kod organske proizvodnje povrća dodaje se kreč kiselom zemljištu do ph vrijednosti 6,5 i preporučuje se redovno snadbijevanje vodom, nikad ne dozvoliti da zeljište zasuši.
Foto: Dunja Pejić
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica