Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Znanstveno istraživanje
  • 28.09.2021. 07:30

Kemijski spojevi koje izlučuju mravi učinkoviti protiv truleži voća i drugih bolesti?

Istraživači iz Danske su otkrili velik broj kemijskih spojeva iz žlijezda mravi koji mogu suzbiti važne uzročnike biljnih bolesti.

Foto: Depositphotos/MilaUsmanova
  • 98
  • 77
  • 0

Biljne bolesti su sve veća prijetnja proizvodnji hrane, a sve je više onih koje su otporne na postojeće pesticide. Studija provedena u Danskoj pokazala je da mravi izlučuju kemijske spojeve koji učinkovito inhibiraju biljne patogene, čak i tamo gdje postojeća sredstva za zaštitu bilja nisu učinkovita.

Naime, otkriveno je da afrički mrav roda Tetraponera ispušta spojeve koji mogu uništiti MRSA bakterije, odnosno Staphylococcus aureus za koje se strahuje da su otporne na antibiotike, ali i opasne za ljude. No, zbog otrovnosti biljnih patogena ugrožene su i biljke, a samim time i proizvodnja hrane. Stoga i njima mogu koristiti spojevi koje izlučuju mravi kako bi ih se zaštitilo.

Tri su načina primjene

Nova studija koja je objavljena u znanstvenom časopisu Journal of Applied Ecology otkriva da iznenađujuće veliki broj kemijskih spojeva iz žlijezda mravi mogu uništiti važne uzročnike biljnih bolesti kao što su Fusarium sp., Pseudomonas sp., Magnaporthe oryzae, Verticillium dahliae te uzročnika truleži ploda, Monilinia fructigena.

Naime, ovi kukci koji su gusto naseljeni u svojim gnijezdima i zbog toga izloženi velikom riziku od prijenosa bolesti, razvili su vlastiti obrambeni mehanizam kojim izlučuju antibiotske tvari iz žlijezda, ali i iz kolonija bakterija koje se nalaze na samim mravima.

"Ti spojevi imaju značajan učinak na niz biljnih patogena", rekao je Joachim Offenbers s Instituta za bioznanost Sveučilišta Aarhus.

Jesu li mravi štetni ili korisni na parceli - određuje njihova brojnost

Prema studiji, njihova upotreba može se primijeniti na najmanje tri načina. Prvi je korištenje živih mravi u biljnoj proizvodnji, ako to dozvoljavaju uvjeti pod kojima rastu usjevi. Drugi je kemijsko oponašanje njihovih obrambenih spojeva te treći, genetskim inženjeringom za razvoj otpornih sorata ili razvojem pesticida koje sadrže te tvari.

Rezultate istraživanja u cijelosti možete potražite ovdje.


Tagovi

Mravi Biljne bolesti Patogeni Biološka kontrola Kemijski spojevi MRSA Bakterije


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete