Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mravi
  • 26.06.2019. 09:00

Da li su mravi štetni ili korisni na parceli - određuje njihova brojnost

Mravi su prirodni neprijatelji za gusjenice, larve muva, puževa i krpelja. Prema tome, njihovo prisustvo automatski smanjuje broj štetnih insekata. Oni svakodnevno kopaju i stotine podzemnih tunela, čime osiguravaju visokokvalitetno provjetravanje za korjenov sistem. Za dvije do tri godine mogu ispuniti tlo kisikom dubine 1,5 metara dok povećavaju sadržaj vlage u zemljištu do 90%.

Foto: Depositphoto/lamTK
  • 812
  • 54
  • 0

Istraživanje koje je sprovedeno u Kini pokazalo je da mravi utiču na povećanje organskih materija u zemljištu i tako popravljaju njegov kvalitet i pospješuju rast i razvoj biljaka. Naime, kada mravi prokopavaju zemlju, oni na površini formiraju malč koji omogućava duže zadržavanje vode u zemljištu.

Postavlja se pitanje gdje onda izbacuju zemlju koju su iskopali? Na površinu zemljišta. Male gomile zemlje koje se zovu mravinjaci, ono je što pedolozi nazivaju mini malčevima.

Pored toga što stvaraju veliki broj malčeva svuda, takođe pomažu i u zaštiti životne sredine tako što u zemljište uvlače mnoge ostatke hrane i insekata, a potom ih razlažu. U ove tvari spadaju tijela insekata, lišće, šećer i voda.

Mravi pospješuju kvalitet malča

Mravi su karika u lancu prirodnog kruženja hranjivih tvari u prirodi. Hraneći se drugim štetnim insektima, štite biljke. Kada kopaju tunele u zemlji, oni ispunjavaju tlo kisikom. Na taj način, ono postaje bogato azotom, kalijumom i humusom.

Naučnici su dokazali da procenat vlažnosti zemljišta zavisi od toga koliko dobro mravi naprave malč, kao i da on utiče na cjelokupnu strukturu.

Jedina mana ovih malčeva je to što se gomilice koje prave mogu raspasti čim padne kiša ili snijeg. Međutim, kako su ovi insekti vrijedni, imaju tendenciju da uvećavaju svoje mravinjake i da grade nove nakon padavina.

Dakle, u teoriji, oni generalno pospješuju kvalitet malčeva i zemljišta, piše Science Daily.

Njihovo pozitivno djelovanje na parceli

Mravi blagotvorno djeluju u polju tako što su prirodni neprijatelji gusjenica, larvi muva, puževa i krpelja. Prema tome, njihovo prisustvo automatski smanjuje broj štetnih insekata. Oni svakodnevno kopaju i stotine podzemnih tunela, čime osiguravaju visokokvalitetno provjetravanje za korjenov sistem. Za dvije do tri godine, oni mogu ispuniti tlo kisikom dubine 1,5 metara dok povećavaju sadržaj vlage u zemljištu do 90%.

Obogaćuju zemlju hranjivim tvarima. Zbog njihove prisutnosti, nivo kalijuma i fosfora u rastvorlljivom obliku povećava se do 10 puta, što doprinosi povećanju plodnosti. Mravi su takođe uključeni u distribuciju sjemena različitih biljaka. Na nekim žitaricama priroda je čak stvorila dijelove koji su ukusni za mrave. Oni jedu sjeme, a zatim ih šire dalje od primarnog staništa. Naučnici su otkrili da u prosjeku stanovnici jednog mravinjaka uništavaju do dvije hiljade štetnih insekata u jednom ljetnom danu.

Preventivne mjere u bašti

Važno je napomenuti da su ovi insekti uvijek prisutni u malom broju, ali tada obično ne nanose štetu. Da li su mravi u bašti dobri ili loši - određuje njihov broj. Redovno kopanje uništava mravinjak i natjeraće ih da se presele na drugo mjesto. Takođe ih obeshrabruje ubacivanje vapna i pepela u njihovo leglo. Ova jednostavna tehnika pomaže i deoksidaciji zemljišta.

Efikasna je i alternativna mjera - uništavanje lisnih uši jer se na taj način uništava izvor hrane za mrave. Kako bi se smanjila vjerojatnoća njihovog pojavljivanja, voćne i drvenaste biljke, kao i grmlje treba tretirati otopinom uree prije cvjetanja pupova. Takođe, u proljeće moraju se pažljivo pratiti mladi izbojci i pravovremeno uništiti štetočine. Za lisne uši dobro pomaže otopina sapuna, koji se može pripremiti od sapuna za pranje ruku ili deterdženta za pranje posuđa.

Najzdravije su biološke metode

Jedan od najefikasnijih ekoloških sredstava za borbu protiv mrava je upotreba peršina. Njegov miris odbija insekte i čini njihovu prisutnost u svojoj okolini nepodnošljivom. Uberite lišće peršina, lagano zgnječite kako biste pojačali ukus i raširite u blizini mravinjaka. Miris ove biljke neće ubiti mrave, ali će uvjetovati njihovo masovno preseljenje u povoljnije sredine.

Paradajz takođe pomaže u borbi protiv mrava. Njegova efektnost objašnjava se prisutnošću toksične supstance glikoalkaloida solanina, koji se ne nalazi samo u granama biljke već i u zelenim plodovima. Za borbu protiv mrava, bilo koji vegetativni dijelovi, koji nisu pogođeni gljivičnim bolestima, biće odgovarajući. 

Oslobodite se mrava na parceli

Kako bi se potpuno oslobodili mrava, potrebno je samo krečiti mravinjak. Da biste to učinili, možete ga posuti vapnom, pepelom ili finom drvenom piljevinom. Razmislite o drugim, korisnim načinima uništavanja i plašenja mrava u zemljištu poput:

  • Crni mravi ne podnose miris biljaka. Možete posijati peršin, lovor, anis, valerijanu, rabarbaru u bašti. Smatra se da je dobra preventivna mjera i isječeni na komade bijeli luk ili grančice pelina.
  • Soda za pečenje pomiješana sa vapnom odlična je za suzbijanje. Ovaj prah treba posuti na stazi i nasip.
  • Borna kiselina sipa se u mravinjak, dodavanjem pet kašika šećera na jednu čašu rastvora. 
  • Tretiranje mjesta invazije amonijakom, pomaže protiv nakupljanja insekata, kao i u borbi protiv lisnih uši.
  • Da biste se riješili mravinjaka, u njega ulijte otrovnu smjesu. Dodajte čašu suncokretovog ulja, čašu tekućeg sapuna i čašu sirćeta na pet litara vode. Zatvorite mravinjak folijom i ostavite dva dana.

Štete od ovih insekata

Mravi, tražeći hranu za svoje potomstvo, pojedu i mnoge korisne biljke. Najviše od svega, vole jesti jagode, ribizle, krompir, šargarepu i druge gajene useve. Često oštećuju i sadržaj cvetnih pupova, uzrokujući smrt i otpadanje latica, a osim toga, mogu oštetiti i travu.

Neke od značajnijih šteta koje mogu napraviti su:

  • hraneći se sokom uzgojenih biljaka i drveća, baštenski mravi grizu zaštitni omotač. Na ovaj način biljku mogu zaraziti gljivice, bakterije i zahvatiti je razne infekcije
  • u bašti često jedu sjemenke i biljke
  • vole slatko, što dovodi do toga da jedu crveno voće i povrće
  • na mjestu njihovog boravka mijenja se kiselost tla, što je štetno za rast zasada
  • baštenski mravi, posebno oni koji se hrane lisnim ušima, bez lisnih uši, osuđeni su na glad

Borba protiv mrava iscrpljujuća je i dugotrajna. Najefikasniji način je hemijskim sredstvima. Uz pomoć insekticida, možete uništiti sve štetočine za kratko vrijeme. Primjenjeni preparati štetno djeluju na nervni sistem mrava i štetočina. Preporuka su Anthocid D, Grom, Brodisan A.

Efikasnije je primijeniti kontaktne insekticide i otrovne mamce koje mravi jedu. Svi preparati funkcioniraju po istom principu - sadrže supstancu koja uzrokuje paralizu.


Izvori

Science Daily


Tagovi

Korisni mravi Mravinjak Biološke metode Provjetravanje zemljišta Prirodni malč


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Miš pojeo rasad ! 😕