Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivedno tlo
  • 18.10.2021. 16:00

Kalcifikacija: Oko 100.000 KM izdvojeno za 3.000 kubika krečnjaka

Pravo na dobijanje podsticajnih sredstava, odnosno krečnjaka, za poboljšanje kvaliteta tla ostvaruje se jednom u dvije godine za obradive površine od 0,5 do dva hektara.

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 226
  • 68
  • 0

Gradska uprava i Agrarni fond Grada Bijeljina završili su aktivnosti na poboljšanju kvaliteta poljoprivrednog zemljišta, odnosno kalcifikacije, planirane Pravilnikom gradskog Agrarnog fonda o načinu i uslovima podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji za tekuću, 2021. godinu, stoji na zvaničnoj web stranici ovog grada. 

Za tu vrstu podsticaja iz gradskog budžeta obezbijeđeno je 95 hiljada konvertibilnih maraka, tačnije, tri hiljade kubnih metara krečnjaka, a pravo na potporna sredstva ostvarilo je 202 poljoprivredna proizvođača.

Prema Pravilniku, uz zahtjev za dobijanje pomenutih podsticaja, svi oni koji konkurišu prilažu i uzorak zemljišta za analiziranje kiselosti, odnosno, pH vrijednosti, što takođe finansira Agrarni fond, a komisija Fonda na terenu, metodom slučajnog uzorka, na licu mjesta utvrđuje stvarno stanje.

Pravo na dobijanje podsticajnih sredstava, odnosno krečnjaka, za poboljšanje kvaliteta tla ostvaruje se jednom u dvije godine za obradive površine veličine od 0,5 do dva hektara.

Za pošljunčavanje njivskih puteva opredjeljeno 100.000 KM 

Isto tako, u završnoj fazi su i radovi na izgradnji, popravci i uređenju seoske infrastrukture za koje je takođe predviđeno finansiranje iz Agrarnog fonda. Zahtjev za poboljšanje stanja infrastrukture podnijelo je preko dvadeset mjesnih zajednica, a zahtjevi su se uglavnom odnosili na pošljunčavanje njivskih i nekatogorisanih puteva.

U ove svrhu u 2021. godini izdvojeno je sto hiljada KM.

Šta je kalcifikacija i zašto je neophodna kod kiselih zemljišta?

Kako smo ranije pisali na Agroklubu, pri određivanju potrebne količine kreča treba uzeti u obzir mehanički sastav zemljišta, prisustvo organske materije i podnošljivost gajenih biljaka prema kreču. Uzima se da tlo ispod 5,5 pH i ispod 70 posto zasićenosti bazama, zahtijeva kalcifikaciju (manje od 50 procenata zasićenosti bazama je velika potreba za pomenutom mjerom). Najčešće se u te svrhe na našim zemljištima koristi kalcij-karbonat, kalcij-oksid ili saturacioni mulj.

Kalcifikacija se obavlja kada na njivama nema usjeva, najbolje u vrijeme zaoravanja strništa. Ako se kreč zaore sa strništem, ima dovoljno vremena za njegov preobražaj i miješanje sa zemljom, do proljeća, kada će se obaviti sjetva. Potrebno je da bude dobro isitnjen i ravnomjerno raspoređen prije zaoravanja. Djelovanje navedene agrotehničke mjere traje u prosjeku od šest do sedam godina.


Tagovi

Poljoprivredno tlo Kvalitet poljoprivrednog tla Seoska infrastruktura Dobijanje krečnjaka Podsticaji Agrarni fond Kalcifikacija


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.