Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ambalažni otpad
  • 08.12.2019. 08:30

Kako bezbjedno čuvati i rukovati sredstvima za zaštitu bilja?

Beskorisno je kupovati skupe preparate ako ih ne koristimo ispravno. Ako smo i kupili nešto jeftinije, možemo da sudimo o kvalitetu samo ako smo tretiranje usjeva izvršili ispravno.

Foto: Bigstockphoto/macor
  • 123
  • 11
  • 0

Sredstva za zaštitu bilja skladište se tako da ne ugrožavaju život i zdravlje ljudi, životinja i životne sredine. Uslovi čuvanja treba da obezbjede održavanje nepromijenjenih fizičkih i hemijskih osobina i pogodnosti za njihovu primjenu.

Hemijski preparati moraju da se drže na posebnom mjestu, nedostupnom djeci i domaćim životinjama. Prilikom primjene pesticida nositi gumene rukavice i čizme, zaštitno odijelo, pokrov za glavu, naočale i masku za nos i usta, koji će da pokriju veći deo tijela. Ne raditi sa izloženom kožom niti puštati djecu da budu prisutna prilikom primjene pesticida. Obavezno je korištenje lične zaštitne opreme tokom čitavog perioda pripreme i primjene sredstava.

Strogo se pridržavati uputstva

Precizno odmjeravati (koristiti menzure ili druge mjerne posude) u pripremi rastvora. Sredstva treba tačno odmjeriti prema uputstvu, a nikako se ne smije odmjeravati "od oka". Zavisno od uslova primjene, preduzeti dodatne mjere opreza.

Tretirati po mirnom i tihom vremenu bez vjetra. Primjenjivati pesticide rano ujutru ili uveče, kada je vedro. Izbjegavati prskanje na temperaturi višoj od 30ºC. Prilikom primjene, ne uzimati hranu i ne pušiti. Ako to želite da radite, prethodno dobro operite ruke i lice. Uređaje za primjenu sredstava održavati u ispravnom stanju i redovno vršiti kontrolu i kalibraciju

Beskorisno je kupovati skupe preparate ako ih ne koristimo ispravno. Ako smo i kupili nešto jeftinije, možemo da sudimo o kvalitetu samo ako smo tretiranje usjeva izvršili sa ispravnim i odgovarajuće podešenim prskalicama.

Posebno se posvetiti rasprskivačima

Savjet je da se posebna pažnja posveti završnim elementima, odnosno, rasprskivačima. Sa kupovinom odgovarajuće dizne, uštedi se novac, a kasnije i prinosi budu veći.

Pri tom, veličina kapljica, oblik i ugao izlaznog mlaza, tj. količina tečnosti koja je neophodna za zaštitu, nije ista za sve biljke. Ukoliko se dodatno ne povede računa o izboru i pripremi prskalica, tretirane površine neće biti kvalitetno pokrivene, a gubici su ogromni.

Rukovanje ambalažom 

Zabranjeno je ponovno korištenje pakovanja ili upotreba istog, u druge svrhe. Praznu ambalažu potrebno je isprati nakon primjene. Ispiranje obaviti na samom imanju gdje se sredstvo i primjenilo.

Važno je da proizvođač ili osoba koja rukuje sa uređajem za aplikaciju ispere ambalažu odmah nakon pražnjenja i prebaci ispranu tečnost u prskalicu. Postupak može da se sprovede kroz "trostuko ispiranje" ili ispiranje pod pritiskom.

Voditi računa i o životnoj sredini

Postupak trostrukog ispiranja podrazumijeva: preostali sadržaj se isprazni u rezervoar prskalice i ostavi da se ocijedi 30 sekundi. U ambalažu se potom doda vode u količini od 1/3 zapremine. Napunjena ambalaža se zatvori i snažno promućka pa se ponovo otvara i sadržaj se pretoči u rezervoar prskalice, te se ostavi da se ocijedi u trajanju od 30 sekundi. 

Kako rukovati sa ispražnjenom ambalažom od sredstava za zaštitu bilja

Ponoviti sve još dva puta i to svaki put sa novom, čistom vodom. Ovako ispranu ambalažu izbušiti i tako učiniti neupotrebljivom. Uništavanje praznih kartonskih kutija ili folija, ne smije da se vrši bacanjem u vode (izvore, bunare, rijeke, jezera, bare i more), jame, kanale, kanalizacione mreže, pored puteva, na deponije kao i na drugi način na koji može doći do zagađenja životne sredine, savjetuje diplomirani agroekonomista, Živko Stefanović, iz PSSS Loznica


Tagovi

Sredstva za zaštitu bilja Primjena pesticida Trostruko ispiranje Količina tečnosti Prazna ambalaža Živko Stefanović

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.