Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Iskorištena ambalaža
  • 08.06.2019. 08:00

Kako rukovati sa ispražnjenom ambalažom od sredstava za zaštitu bilja

Nakon upotrebe, korisnik sredstva za zaštitu bilja mora znati da se ispražnjena ambalaža ne smije ponovo koristiti u bilo koje svrhe, a prazna ambalaža se mora zbrinuti na propisan način.

Foto: Bigstockphoto/wellphoto
  • 160
  • 13
  • 0

Primjena sredstava za zaštitu bilja je sastavni dio savremene poljoprivredne proizvodnje. Međutim, rješavanje ambalažnog otpada od sredstava za zaštitu bilja je do sada bilo neriješeno pitanje. Kod poljoprivrednih proizvođača treba da postoji saznanje o stepenu opasnosti  koji može da prouzrokuje neadekvatno odlaganje ambalažnog otpada. Godinama smo svjedoci divljih deponija sa odloženom ambalažom od sredstava za zaštitu bilja (kutijama i flašama) kao i razbacanom po putevima i njivama.

Nakon upotrebe, korisnik sredstva za zaštitu bilja mora znati da se ispražnjena ambalaža ne smije ponovo koristiti u bilo koje svrhe, a prazna ambalaža se mora zbrinuti na propisan način i u skladu sa uputstvom za pravilno rukovanje i postupanje sa ispražnjenom ambalažom, navedenim na etiketi sredstva za zaštitu bilja i u skladu sa propisima koji regulišu opasni otpad.

Kako rukovati iskorištenom ambalažom

Postupak rukovanja sa ispražnjenom ambalažom je riješen propisima iz oblasti sredstava za zaštitu bilja i za sve one koji još nisu upoznati s navedenim problemom prilika je da se upoznaju i preuzmu obaveze zakonom propisane.

Ispražnjenu ambalažu od sredstva za zaštitu bilja u obliku čvrstih formulacija, bez razrjeđivanja (granule, prah i sl), potrebno je snažno protresti da bi se što manji sadržaj sredstva zadržao na zidovima ambalaže.

Ispražnjena ambalaža od sredstva za zaštitu bilja koja su u obliku formulacije koji se razblažuje (vodotopivo prašivo, koncentrat za emulziju, koncentrat za suspenziju, vododisperzibilne granule i sl), potrebno je isprati odmah nakon pražnjenja ambalaže.

Tečnost od ispiranja ambalaže treba sipati u rezervoar uređaja za tretiranje i koristiti zajedno sa rastvorom za tretiranje.

Ispiranje se vrši na dva načina:

  • postupak trostrukog ispiranja i
  • ispiranje pod pritiskom

Postupak trostrukog ispiranja 

Postupak trostrukog ispiranja vrši se tako što se: 

  • Nakon pražnjenja ambalaže u rezervoar prskalice, ista ostavi da se ocijedi oko 30 sekundi
  • Doda se voda do 1/3 zapremine ambalaže,
  • Ambalaža se zatvori i sadržaj snažno promućka kako bi se preostalo sredstvo sa unutrašnjih zidova ispralo,
  • Voda kojom je ambalaža ispirana se pusti u rezervoar uređaja za tretiranje da iscuri i opet ostavi 30 sekundi da se ocijedi. Ovaj postupak se ponovi još dva puta sa čistom vodom.  
  • Nakon toga se prazna ambalaža probuši na tri mjesta i tako učini neupotrebljivom.

Ispiranje pod pritiskom

Ispiranje pod pritiskom se vrši pomoću rasprkivača (dizne) koji se nalazi na uređajima za primjenu sredstava za zaštitu bilja na sljedeći način:

  • Bočni zid ambalaže se probuši i na to mjesto se pričvrsti rasprskivač (dizna)
  • Kroz rasprskivač-diznu, propušta se voda oko 30 sekundi,
  • Nakon ispiranja ambalaža se ostavi da se ocijedi i osuši, probuši se na tri mjesta i učini neupotrebljivom.  
  • Ispranu ambalažu odložiti u posebnu kesu, specijalno napravljenu za odlaganje ambalažnog otpada od sredstava za zaštitu bilja.

Obezbijeđen prostor u poljoprivrednoj apoteci 

U skladu sa propisima o sredstvima za zaštitu bilja uvoznici i distributeri sredstava za zaštitu bilja su dužni da u poljoprivrednoj apoteci obezbijede prostor za privremeno skladištenje ispražnjene ambalaže (otpada) od sredstava za zaštitu bilja i da o istom obavijeste korisnike sredstava za zaštitu bilja koji će nakon provedenog postupka sa ispražnjenom ambalažom istu dostaviti distributeru kod kojeg je sredstvo kupljeno.

Autorica: Radmila Pašić, Savjetodavna Srpske


Izvori

Savjetodavna Srpske


Tagovi

Sredstava za zaštitu Zaštita bilja Skladištenje Ispiranje Bušenje Iskorištena ambalaža

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas