Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Požar
  • 06.07.2022. 13:30

Izgorjelo polje pšenice - i to zbog opuška cigarete?

Nastala je velika materijalna šteta, a policija traga za počiniteljem ovog krivičnog djela.

Foto: Depositphotos/Stockr (ilustracija)
  • 220
  • 64
  • 0

Tokom vikenda u Općini Donja Vrba u Hrvatskoj dogodio se požar na polju pšenice, te je nastala velika materijalna šteta, a povrijeđenih osoba nije bilo, objavila je Policijska uprava brodsko-posavska.

"Policijski službenici su u saradnji s inspektorom Inspekcije zaštite od požara i civilne zaštite izvršili očevid, te je utvrđeno da je uzrok djelovanje gorive tvari – opušak cigarete", navode iz policije.

Kako kažu, tragaju za počiniteljem ovog krivičnog djela.

Još jedan požar

Na području Brodsko-posavske županije unazad tri dana dogodio se još jedan ovakav događaj. Gorjela je šuma na području Općine Nova Kapela pri čemu je nastala također materijalna šteta.

"U ovom događaju nije bilo povrijeđenih osoba, a policijski službenici nastavljaju daljnji rad i tragaju za počiniteljem radi utvrđivanja okolnosti nastanka požara", navode iz PU.

U cilju sprječavanja ovakvih događaja iz policije pažnju skreću na sljedeće:

Spaljivanje korova i biljnog otpada potrebno je obavljati na za to predviđenim mjestima i u određeno vrijeme, u skladu s odredbama Zakona o zaštiti od požara, Zakona o šumama i Odlukama o spaljivanju korova i biljnog otpada koju donose gradovi, općine ili županije.

Požar u žetvi: Postavite iskrolovce, nosite S aparat, osigurajte traktor s plugom

Mjesto na kojem se pali vatra ili se spaljuju grane i ostali biljni otpad mora biti dovoljno udaljeno od objekata, krošanja stabala, kao i od električnih vodova i njihovih stupova da ih plamen ili prelijetanje iskri ne mogu zahvatiti.

Kada mjesto paljenja smijete napustiti?

Tlo na kojem se loži vatra ili se spaljuje granje i otpaci mora biti očišćeno od trave i drugog gorivog materijala te je mjesto spaljivanja potrebno izolirati ili na drugi način očistiti sigurnosni pojas u širini najmanje pet metara.

Spaljivanju granja i otpadaka moraju biti prisutne osobe koje su zapalile vatru, a uz sebe trebaju imati sredstva i opremu za početno gašenje požara. Osoba koja je naložila vatru dužna ju je ugasiti i tek kad je vatra potpuno ugašena, a to se utvrđuje prebacivanjem pepela i polijeva­njem vodom, smije napustiti to mjesto.

Zabranjeno je spaljivanje korova i loženja vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću. Kao i u šumi i na udaljenosti 200 metara od nje spaljivati suhu travu, korov i druge tvari, kao i ložiti otvorenu vatru bez odobrenja pravne osobe koja gazduje šumom i šumskim zemljištem.

Ako osoba koja spaljuje korov i loži vatru na otvorenom prostoru ne može donijeti sigurnu procjenu može li tom vatrom ugroziti druge površine i objekte, dužna je obavijestiti najbliže vatrogasno udruženje ili javnu vatrogasnu stanicu, neposredno ili putem telefona, najmanje tri sata prije spaljivanja.

Izgorjele životinje na farmi u Hrvatskoj, dio uspjeli spasiti vatrogasci

Ovakvim nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i krivično djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, za koje se može izreći kazna zatvora.


Tagovi

Požar na otvorenom Policija Krivično djelo Izgorjela pšenica Poljoprivreda Poljoprivrednici


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.