Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žetva
  • 02.07.2022. 18:00

Požar u žetvi: Postavite iskrolovce, nosite S aparat, osigurajte traktor s plugom

Vremenske prilike su ekstremne i dovoljna je jedna iskra da zapali presušeni klas i da se plamičak pretvori u vatrenu stihiju. Šta možete učiniti da do toga ne dođe i šta ako se vatra raširi?

Foto: Depositphotos/mihalec
  • 90
  • 38
  • 0

Toplinski val koji traje čitavu sedmicu donosi mnogobrojne probleme poljoprivrednicima. Dugotrajna suša ne utječe samo na nedostatak vlage u tlu ili pak stanje stoke nego i na radove u polju, prilikom žetve. 

Prije desetak dana gorjela su mađarska polja, žitarice spremne za žetvu. Ove sedmice su tokom kombajniranja izbila dva požara, u Vrpolju zbog iskrenja kombajna i Molvama gdje je uslijed prijenosa topline s pogonske remenice - držača kose na slamu izbio požar. 

Na ove ste članke reagirali u komentarima na društvenim mrežama. Bilo je tu svega - od teorija zavjere preko pretpostavki da mehanizacija nije dobro održavana do savjeta šta činiti ako do požara dođe. Bilo je i onih koji su zaključili kako ima kombajnera koji u klimom rashlađenoj kabini kombajna nabiju slušalice na uši pa niti vide niti čuju što se oko njih događa. 

Traktor s plugom u pripravnosti

No, ne treba olako suditi. Vremenske prilike su zaista ekstremne i dovoljna je jedna iskra da zapali presušeni klas i da se plamičak pretvori u vatrenu stihiju. 

Ono što poljoprivrednik mora sam napravati je održavanje stroja kako bi izbjegao ovakve situacije. Također, treba biti odmoran, jesti i piti dovoljno vode kako bi svjesno i savjesno mogao obaviti posao. Ne pušiti cigarete u polju! 

Pripremite kombajn za žetvu!

Oni koji su u mogućnosti, bilo bi dobro u pripravnosti imati osobu koja će biti u blizini s traktorom s plugom koji se može upotrijebiti u preventivne svrhe i zaustavljanje širenja plamena uzoravanjem linije ispred fronte požara. 

Odmah po izbijanju požara ili kad se primijeti dim, na polju ili u bilo kojem drugom slučaju, potrebno je obavijestiti vatrogasce. "Gašenju požara možete pristupiti isključivo ako ne ugrožavate sebe. Zaoravanjem je moguće napraviti pojas na kojem se može zaustaviti vatra, međutim tu treba biti jako oprezan jer kod brzog širenja moguće je da požar preskoči barijeru ili zahvati traktor te ugrozi osobu na njemu", upozoravaju iz Hrvatske vatrogasne zajednice na naš upit kako prevenirati požare tokom žetve.  

Budite jako oprezni jer veliku opasnost predstavlja dim koji i na otvorenom prostoru može ugroziti osobu što može dovesti do smrtnih posljedica. 

Svjesno i savjesno (Foto: Depositphotos/IgorK48)

"Dobrovoljna vatrogasna društva na lokalnom nivou za vrijeme žetve provode preventivna dežurstva i patrole kako bi na vrijeme intervenirali u slučaju požara. Na samim intervencijama čest je slučaj da poljoprivrednici pomažu vatrogascima u gašenju uz pomoć privatnih traktorskih cisterni s vodom", kažu u HVZ-u. 

Postaviti iskrolovce 

Napominju da je sve uređaje koji se koriste u poljoprivredi potrebno prije intenzivnije upotrebe pregledati i zamijeniti neispravne dijelove. Dodaju da bi bilo dobro da su kombajni i traktori opremljeni s aparatima za početno gašenje požara (S aparati). 

"Strojevi bi trebali imati iskrolovce na ispušnim cijevima. Također je potrebno pridržavati se preventivnih mjera za izbijanje požara koje uključuju čišćenje okućnica i prostora oko zgrada od suhe trave i drugog zapaljivog materijala. Ne smijemo koristiti alate koji proizvode iskre u njihovoj ili blizini suhih poljoprivrednih proizvoda", upozoravaju. 

Posebno treba biti oprezan kod korištenja zapaljivih materijala kao što je gorivo, motorno ulje, mast za podmazivanje i sl. 

Preventivne mjere 

Kao preventivne mjere prije žetve treba poduzeti puno ranije, a to znači zasijavati žitarice dalje od željezničke pruge i drugih prometnica gdje može doći do iskrenja zbog različitih razloga. Također, velike komplekse pod žitaricama je dobro podijeliti zelenim pojasom

Kod skladištenja žitarica treba biti posebno oprezan, zbog mogućnosti zapaljenja i eksplozije, stoga skladišni prostori moraju biti dobro ventilirani. 

Vatrogasci preporučuju da se biljni ostaci kompostiraju, a ne spaljuju te je potrebno pratiti odluke lokalne samouprave vezano uz zabranu spaljivanja na otvorenom prostoru. 


Tagovi

Požar Žetva Traktor s plugom Iskroovci Aparat S Vatrogasci Oprez


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#telad i umiljati pas