Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osigurane zalihe
  • 26.03.2022. 12:00
  • Šamac

Iz Farmofita poručuju: Stočne hrane na domaćem tržištu neće faliti

Najveći proizvođač stočne hrane u BiH, u svojim pogonima u Lijevče polju u Bosanskoj Gradišci, fabrika "Farmofit", za sada proizvodnju organizuje bez značajnijih poteškoća

Foto: Farmofit
  • 193
  • 137
  • 0

Dok se pripremaju za proljetnu sjetvu, sve su češće i žustrije reakcije poljoprivrednih proizvođača zbog enormnih poskupljenja inputa. Upozoravaju da se bilježi konstantan rast cijena kako sjemena i goriva, tako i stočne hrane. Mnogi od njih su već na rubu bankrota nakon što je prošlogodišnja suša uništila usjeve, a cijene žitarica su ove godine duplo veće.

Najveći proizvođač stočne hrane u BiH, u svojim pogonima u Lijevče polju u Bosanskoj Gradišci, fabrika "Farmofit", za sada proizvodnju organizuje bez značajnijih poteškoća. Kako navode za Agroklub, isporuka na tržište i distribucija hrane do kupaca odvija se prema već uhodanom mehanizmu. 

"Strah kod farmera je primjetan, ali ne u onolikoj mjeri kao što je to bio slučaj na početku Covid pandemije. Možemo konstatovati kako je agrarni sektor BiH dobro odreagovao u pomenutoj krizi, pri čemu su sami farmeri pokazali značajan nivo društvene odgovornosti, na način da su povećali obim proizvodnje u svim sektorima, čime su obezbijedili dobar dio prehrambene sigurnosti stanovništva", kaže Petar Ninić, marketing menadžer Farmofita. 

Historijski nivo cijena

Dodaje kako očekuju sličnu reakciju poljoprivrednika i ove proizvodne sezone te iz tog razloga apeluju na sve proizvođače da u predstojećoj sjetvi angažuju vlastite proizvodne površine u maksimalnoj mjeri. Na pitanje koliko se globalna situacija na tržištu odrazila na njihovo poslovanje, Ninić navodi da je domaću poljoprivredu u situaciji kada se još nije u potpunosti oporavila od Covid krize, zadesila situacija u Ukrajini. 

BiH zavisi od uvoza kukuruza iz zemalja okruženja

Rezultat sinergijskog djelovanja pomenutih kriza jeste poremećaj tržišta, koji je rezultirao rastom cijena sirovina i komponenti sa jedne strane te nestašicom određenih poljoprivrednih inputa sa druge strane. 

"Ovde se prije svega misli na kukuruz, kao osnovnu sirovinu za proizvodnju stočne hrane, te mineralna đubriva. Kukuruz je postigao historijski nivo cijena. Tome je doprinijela i prošlogodišnja suša, koja je u najboljem slučaju prepolovila domaće prinose posmatrane biljne kulture", dodaje on. 

Ističe da trenutno, kompletan agrarni sektor BiH zavisi od uvoza kukuruza iz zemalja okruženja, jer raspoložive količine domaćeg ne zadovoljavaju potrebe u dužem roku. Kada je u pitanju situacija sa mineralnim đubrivima, ista je u direktnoj vezi sa nestašicom plina i prirodnih rezervi nekih elemenata. 

"Svi navedeni poremećaji imali su uticaj i na poslovanje kompanije Rapić, međutim, ističemo kako je naše poslovanje stabilno, neupitno, te kako kvalitetne stočne hrane na domaćem tržištu neće faliti", poručuje.

Dovoljne količine sjemenskog kukuruza

Kompanija Rapić, u okviru koje djeluje i fabrika stočne hrane "Farmofit" je dugogodišnji ovlašteni zastupnik i distributer za hibride kukuruza Instituta "Zemun polje". 

"Kao i svake sezone do sada i ove smo uvezli dovoljne količine sjemenskog kukuruza, pri čemu u ponudi imamo standardne ZP favorite, liniju novih hibrida, te hibride kukuruza tretirane insekticidima. Pomenute količine sjemena su već distribuirane širom BiH i farmeri ih mogu pronaći u svim bolje snabdjevenim poljoprivrednim apotekama", kaže naš sagovornik. 

Dodaje kako je u pogledu cijene sjemenskog kukuruza, evidentno je da se radi o proizvodnom inputu koji je imao najmanji rast cijena, pri čemu je isti u prosjeku oko 10 posto u odnosu na prošlogodišnje cijene.


Tagovi

Stočna hrana Farmofit Poljoprivreda Poljoprivredni proizvođači Kompanija Rapić Bosanska Gradiška Petar Ninić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.


Partner

Farmofit

Rovine bb, 78400 Gradiška, Bosna i Hercegovina
tel: +387 51 860 213, fax: +387 51 860 219, e-mail: info@farmofit.ba web: http://farmofit.ba/