• Isplata pdosticaja
  • 02.06.2021. 14:20

Isplaćeno preko 2,5 miliona KM premija mlijekarima, podrška i za organski uzgoj

Juče su isplaćene premije za mlijeko, u vrijednosti od 2.619.106,90 KM.

Foto: Bigstockphoto/AlexZam
  • 438
  • 22
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske juče je isplatilo podsticaje po osnovu premija za mlijeko. 

Ukupan iznos isplaćenih potpora za ove namjene je 2.619.106,90 KM, a navedena novčana sredstva obezbijeđena su posredstvom Agencije za agrarna plaćanja RS, stoji u saopštenju nadležnog ministarstva. O narednoj uplati javnost će biti blagovremeno obaviještena.

Podsjetimo, juče je i obilježen Svjetski dan mlijeka, sa ovogodišnjom temom održivosti u mliječnom sektoru i porukama o očuvanju okoliša, prehrane i socio-ekonomije. Prema FAO podacima, oko 150 miliona domaćinstava širom svijeta bavi se proizvodnjom mlijeka. U većini zemalja u razvoju nosioci su mali farmeri što doprinosi njihovoj egzistenciji, sigurnosti hrane i prehrani.

Kada je riječ o domaćoj proizvodnji mlijeka, visina poticaja u drugom dijelu BiH, tačnije u Hercegovačko - neretvanskom kantonu (u sustavu otkupa i prerade) iznosi 0,10 KM/l, a maksimalno do 500 KM/mjesečno, tačnije 5.000 litara mlijeka po farmeru. Za uzgajivače muznih krava i proizvodnju mlijeka, potpore iznose 120 KM/grlu, najviše do 20 grla, odnosno do 2.400 KM.

Danas isplaćeno oko 1,6 miliona KM potpora za modernizaciju sistema protivgradne odbrane

Polovinom prošlog mjeseca isplaćeno je i oko oko 1,6 miliona KM subvencija za modernizaciju sistema protivgradne odbrane, a pozitivne trendove bilježi i organska proizvodnja, čiji se broj proizvođača u Republici Srpskoj udvostručio, kako navode iz ministarstva poljoprivrede RS. 

Podrška nadležnih za sve zainteresovane

Ovaj vid proizvodnje kod nas je još uvijek na početku, a prema mišljenju pomoćnika ministra poljoprivrede RS, Gorana Bursaća, najvažnije je postaviti dobre temelje kako bi u nekom budućem periodu organski uzgoj u Bosni i Hercegovini bio ozbiljan. To konkretno podrazumijeva i da su potrošači zaštićeni i da znaju šta zapravo kupuju pod nazivom "organski proizvod" u marketima.

Izrazio je nadu da će se uskoro intenzivirati domaća organska poljoprivreda, a da za to postoji osnov, pokazuju i statističke analize. 

"U nadležnom ministarstvu je evidentan rast oraničnih površina pod organskim uzgojem, svake godine, a takođe je i sve veći broj proizvođača koji žele proizvoditi na ovaj način", istakao je Bursać, dodajući da će svi oni koji se žele baviti ovom proizvodnjom imati podršku od nadležnih institucija, napominjući da su i Pravilnikom o podsticajima izdvojena značajna sredstva kao vid podrške za farmere. 


Tagovi

Isplata podsticaja Premije za mlijeko Organski uzgoj Ministarstvo poljoprivrede Domaća proizvodnja


Autorica

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ljepote Tare... #riwerTara