Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana uvoza
  • 29.09.2021. 14:00

I u grožđu iz Sjeverne Makedonije nađen višak pesticida!

Fitosanitarna inspekcija zabranila je uvoz svježeg grožđa zbog povećanog sadržaja pesticida "fosmet".

Foto: Depositphotos/Feverpitch
  • 136
  • 66
  • 0

Fitosanitarna inspekcija Republike Srpske zabranila je uvoz pošiljke svježeg grožđa porijeklom iz Sjeverne Makedonije, u količini od 20.730 kilograma, uslijed povećanog sadržaja preparata za zaštitu bilja.

Prilikom redovnog pregleda pošiljke hrane biljnog porijekla pri uvozu nadležni inspektor uradio je uzorkovanje za laboratorijsku analizu u cilju ispitivanja ostataka pesticida, stoji u zvaničnom saopštenju Fitosanitarne inspekcije RS.

Na osnovu izvještaja o urađenoj analizi izdatog od Instituta za vode, iz Bijeljine, kojom je ispitivano prisustvo 180 aktivnih materija, u predmetnom uzorku utvrđeno je povećano prisustvo hemijskog sredstva pod nazivom fosmet iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla.

Sporna pošiljka nije stavljena u promet 

Postupajući po rezultatima analize, odgovorno lice donijelo je rješenje kojim je zabranjen uvoz i naloženo vraćanje sporne robe pošiljaocu ili njeno uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora.

U pomenutoj ustanovi posebnu pažnju posvećuju proizvodima sezonskog karaktera, koji se nešto više uvoze u specifičnom dijelu godine i koji su karakteristični za posebna godišnja doba, navodi se u saopštenju. 

Zabranili uvoz: U krompiru nađene nematode, a grožđu povećan sadržaj pesticida

Podsjetimo, nedavno smo pisali da je u ovom mjesecu zbog utvrđenog povećanog sadržaja sredstva naziva propamokarb zabranjen uvoz 6.842 kilograma stonog grožđa iz Albanije i 660 kilograma svježeg krastavca iz Makedonije dok je istovremeno zbog potvrđenog prisustva ekonomski štetnih karantinskih nematoda, zabranjen uvoz 24 tone merkantilnog krompira porijeklom iz Poljske.

Rad inspektora na granici, stručna procjena rizika i pravovremeno identifikovanje potencijalnih nepravilnosti, najvažniji su parametri čiji je krajnji cilj da zaštite zdravlje potrošača u Bosni i Hercegovini.


Tagovi

Zabrana uvoza Fitosanitarna inspekcija RS Svježe grožđe Povećan sadržaj pesticida


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete