Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit životinja
  • 27.03.2021. 18:00

I na meso iz uvoza uvedite standard o dobrobiti životinja - poručuje EU dužnosnik

EU poljoprivrednici su sve zabrinutiji baš zbog uvoza mesa proizvedenog po nižim standardima iz trećih zemalja.

Foto: Depositphotos/scalatore959
  • 40
  • 119
  • 0

"Mi ćemo morati paziti kako uzgajamo stoku, a onda ćemo koješta uvoziti iz Brazila, Kine, tko zna od kuda", rečenica je koju nismo jednom čuli kao reakciju na planove Europske komisije o dobrobiti životinja. 

Svima je jasno da uvjeti uzgoja stoke, bilo za meso, mlijeko, jaja ili druge proizvode trebaju biti bolji. Pašnjački uzgoj goveda i nekavezno držanje peradi se sve više promoviraju kao alternative uz plan da vremenom postanu uobičajen način proizvodnje. 

Ali, sve to i košta, zahtijeva znatna financijska ulaganja što znači skuplji finalni proizvod za EU potrošača, na što je nedavno upozorila i njemačka ministrica poljoprivrede Julia Klöckner. Ako istovremeno budemo uvozili slične proizvode nastale po drugačijim standardima, koji ne uključuju dobrobit životinja, nekonkurentni EU farmeri će se naći u neobranom grožđu. 

"Bilo bi pametno nametnuti jednake standarde dobrobiti životinja kada je riječ o uvozu mesa u Uniju", za Euractiv je izjavio najviši dužnosnik EU-a dodajući da bi ih trebalo uskladiti s pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO). 

Ovaj EU čelnik koji je izjavu dao samo pod uvjetom da ostane anoniman, naglasio je da postoji "vrlo snažna želja" javnosti i poljoprivrednika za takvim potezom. 

S uvođenjem europske oznake dobrobiti u prosincu se složilo 27 ministara poljoprivrede država članica EU. Javnost i potrošači su ovaj napor široko pozdravili. No, poljoprivrednici su sve zabrinutiji, baš zbog uvoza mesa proizvedenog pod nižim standardima iz trećih zemalja. 

Kada je riječ o WTO, anonimni se dužnosnik boji da će svako ograničenje biti dopušteno jedino pod uvjetom da se temelji na dokazivim nepravilnostima u neetičnom ponašanju prema životinjama, a kao presedan spominje ograničenje EU na uvoz kože od tuljana. 

Kaže kako bismo se mogli suočiti s dampinškim cijenama proizvoda iz zemalja koje će sporije od EU članica usvajati zelenije politike. Kao primjer daje Mercosura (zajedničko tržište osam država Južne Amerike) koji, kako kaže, "ne moraju uvijek ispunjavati iste proizvodne standarde, a i dalje će spuštati cijene. To će biti ogroman pritisak na EU farmere, ali i sam Zeleni plan", upozorava. 

Olga Kikou, voditeljica udruge Compassion in World Farming (Suosjećanje u svjetskoj poljoprivredi), od EU očekuje da će poduzeti mjere o dobrobiti životinja koje se odnose i na uvoz, a ne samo proizvodnju u EU. 


Tagovi

Dobrobit životinja Meso Uvoz Cijena Troškovi Mercosur


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.