Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bjelovarski sajam
  • 12.02.2021. 17:20
  • Bjelovarsko-bilogorska, Bjelovar

Hoće li se i kada ove godine održati Međunarodni proljetni bjelovarski sajam?

Planova ima, ali kao ozbiljni organizatori trenutno nismo u mogućnosti ništa potvrditi jer je zabrana rada i dalje na snazi, kaže nam direktor Davorin Posavac.

Foto: Vedran Stapić
  • 357
  • 438
  • 0

Kada će i hoće li se uopće dozvoliti održavanje Međunarodnog proljetnog sajma u Gudovcu, u ovim je trenucima teško reći. 

"Mi kao ozbiljni organizatori trenutno nismo u mogućnosti ništa potvrditi", kaže nam direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac dodajući da s obzirom da se situacija, barem koju možemo vidjeti u medijima, poboljšava odnosno da se smanjuje broj novozaraženih osoba daje im za pravo vjerovati da će se u nekom bližem vremenu steći uvjeti za održavanje sajamskih manifestacija i da će odluka o zabrani biti ukinuta.

Prate događanja, u kontaktu su s vlastima i svima koji su nadležni za donošenje odluke za sigurnost posjetitelja, izlagača i javnih okupljanja, a i kroz organizaciju EURASCO kontaktiraju s drugim europskim sajmovima. 

Traži se rješenje za budućnost međunarodnih sajamskih manifestacija

"Zajedno pokušavamo pronaći rješenje za budućnost međunarodnih sajamskih manifestacija što uključuje organizaciju u uvjetima pandemije, razmatranje covid putovnica, brzih testova i slično", otkriva nam dodajući da je bio sudionik nekoliko takvih virtualnih sastanaka, međutim izuzetno je teško dati odgovore na sva naša pitanja s obzirom na složenost i različitost situacija u članicama EU. 

Kada je u pitanju Bjelovarski sajam, posljednja od njihove tri velike međunarodne manifestacije (tijekom godine imaju i niz drugih te izložbi, stručnih skupova), održana je u veljači 2020. Pred tzv. lockdown, održan je 16. Pčelarski međunarodni sajam, a planirani 23. Proljetni odgođen prvotno za jesen.

Međutim, zabrana rada ostala je i dalje na snazi tako da je izostala planirana nadoknada, ali i tradicionalni već 28. Jesenski sajam. 

Jesu, otkriva nam, kao nekakav mogući datum održavanja ovogodišnjeg Proljetnog sajma planirali 9. travnja, no kako i dalje imaju zabranu rada, bilo bi, naglašava, neozbiljno spominjati datume dok god nemaju pozitivnu odluku Stožera civilne zaštite. 

Izgubili 96 posto planiranog prihoda 

Zabrana održavanja manifestacija odrazila se i na poslovanje odnosno lani su izgubili čak 96 posto planiranog prihoda. Ujedno, nisu zaprimili niti jednu lipu državne pomoći jer su za svaku mjeru bili - neprihvatljivi. Ipak, kaže, još postoje, nisu blokirani i imaju viziju raditi. 

Mišljenja je da će sajamska industrija biti i nadalje biti proaktivna i da će se kada se za to steknu uvjeti sajmovi ponovno održavati i to čak s porastom zanimanja kako izlagača i posjetitelja. 

"Ljudi općenito jedva čekaju da kao društvo ponovno normalno počnemo funkcionirati, međusobno poslovati i družiti se", zaključuje direktor dodajući da ne smijemo izgubiti optimizam. 

Podsjetimo, novi apel Stožeru da se ove manifestacije hitno otvore, uputila je Udruga hrvatskih sajmova. Kako su iznijeli, sajmovi u Hrvatskoj zapošljavaju nekoliko tisuća djelatnika, imaju značajnu socijalnu i turističku komponentu, a mnogim obiteljima su jedini izvor prihoda. 


Tagovi

Bjelovarski sajam Proljetni sajam Davorin Posavac Pandemija Direktor


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.


Partner

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

64


Glasova: 28

Da 43,8%

Glasova: 25

Ne 39,1%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 17,2%

Pregled ankete

Pregled ankete