Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene nafte
  • 16.03.2022. 13:30

Hoće li gorivo u BiH biti jeftinije već naredne sedmice - od čega zavisi?

Ako se nastavi trend pada cijene nafte na berzi kao što je to zadnjih dana, već iduće sedmice će distributeri početi snabdijevanje s jeftinijim gorivom i automatski će, zbog ograničenja marži, spuštati maloprodajnu cijenu

Foto: Depositphotos/Drinkins+
  • 324
  • 60
  • 0

Cijene nafte jučer su na globalnom tržištu pale na najniži iznos u protekle tri sedmice. Prvi put od početka ruske invazije na Ukrajinu zabilježen je pad ispod nivoa od 100 dolara po barelu. Podsjetimo, prije sedam dana cijena barela dosegnula je 139 dolara, odnosno najviši nivo od 2008. godine.

Kako pišu svjetske agencije, u Londonu je cijena sirove nafte "brent" iz Sjevernog mora manja za 7,89 dolara ili 7,3 posto i sada je 99,01 dolara po barelu. U Njujorku je cijena svijetle sirove nafte pala za 7,97 dolara ili 7,7 posto i iznosi 95,04 dolara po barelu.

Predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH, Milenko Bošković, za Agroklub kaže kako ne možemo očekivati da isti čas kada cijena sirove nafte padne na berzama u Americi i Londonu, padne i na lokalnim benzinskim pumpama ili kod dobavljača koji je već kupio gorivo po višim cijenama. 

"Logično je za očekivati da taj trend koji je do sada išao uzbrdo, da krene nizbrdo. Dakle, trend ne može vjerno pratiti berzu, ali je prati u pravcu smanjivanja cijena", kaže Bošković. 

Niže cijene uskoro?

Ističe kako je realno očekivati da se pojeftinjenje dogodi u narednim danima, ali "sa sigurnošću možemo tvrditi samo večeras kada se berza zatvori, šta će biti sutra", napominje on. 

"Niko ne može dugoročno tvrditi šta će se desiti. Cijene naftnih derivata su uvijek vezane za geopolitička dešavanja. Do sada je bila takva situacija, ako nastupi primirje u Ukrajini ili se o njemu samo razgovara, u pravilu cijene idu dole. Ukoliko dođe ponovo do eskalacije, nećemo imati dobavne pravce ruske sirove nafte", pojašnjava Bošković.

Cijene će se postepeno snižavati (Foto: Screenshot/N1)

On navodi kako su rafinerije u okruženju, odakle BiH nabavlja gorivo, u pravilu vezane za rusku naftu. BiH nije vezana ni za američku ni za londonsku berzu, dodaje, već za evropsku.  

Rasprodaja zaliha

I predsjednik Grupacije za promet nafte i naftnih derivata Privredne komore Republike Srpske Dragan Trišić izjavio je da je iduće sedmice moguće očekivati pojeftinjenje goriva u tom bh. entitetu. On kaže da će se cijene naftnih derivata na tržištu RS postepeno snižavati kada se rasprodaju zalihe po višim ulaznim cijenama na benzinskim pumpama.

"Ako se nastavi trend pada cijene nafte na berzi kao što je to zadnjih dana, već iduće sedmice će distributeri početi snabdijevanje s jeftinijim gorivom i automatski će, zbog ograničenja marži, spuštati maloprodajnu cijenu", rekao je Trišić za Srnu.

Kako piše Hina, oštar pad cijena nafte uslijedio je nakon saopćenja ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova u kojem se navodi da je Moskva za to da se što prije obnovi nuklearni sporazum između Irana i svjetskih sila iz 2015. godine. On bi mogao dovesti do ukidanja sankcija Irana i omogućiti Teheranu da nastavi s izvozom sirove nafte, koji su u zastoju zbog zahtjeva Rusije.

Ukidanje akciza

Do niže cijene goriva trebalo bi dovesti i ukidanje akciza. O prijedlogu, kojim se one privremeno suspendiraju na šest mjeseci, danas će se izjašnjavati Dom naroda Parlamenta BiH. Izmjene Zakona o akcizama su 9. marta usvojene u Predstavničkom domu.

Ukinute akcize na gorivo - još jedan korak do pojeftinjenja

"Ako danas prevlada razum i delegati usvoje ukidanje akciza, osam dana po objavi te odluke u Službenim novinama, ona stupa na snagu na period od šest mjeseci, s mogućnošću produženja još tri", rekao nam je Bošković. 

Ukoliko ovu odluku delegati danas potvrde, gorivo bi u našoj zemlji trebalo biti jeftinije za 30 do 40 feninga.


Tagovi

Gorivo Nafta Cijene Benzin Benzinske pumpe Akcize Dragan Trišić Milenko Bošković


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

65


Glasova: 29

Da 44,6%

Glasova: 25

Ne 38,5%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,9%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]