Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upućen prijedlog
  • 29.12.2022. 10:30

Hoće li BiH produžiti bescarinski uvoz mineralnog đubriva?

Odluka predstavlja jednu vrstu zaštitnih mjera za domaći poljoprivredni sektor, budući da je poremećaj na globalnom tržištu doveo u pitanje sprovođenje redovnih agrotehničkih mjera

Foto: PavloBaliukh@Depositphotos
  • 127
  • 35
  • 0

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac uputio je Vijeću ministara BiH na usvajanje prijedlog nove odluke o otvaranju privremenih tarifnih kvota pri uvozu mineralnih đubriva u 2023. godini, budući da 31. decembra ove godine ističe rok za primjenu postojeće odluke.

On je naglasio da je prijedlog izrađen na osnovu inicijativa entitetskih ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

"Odlukom je definirano da se s pet posto na nula smanjuju carinske stope na uvoz mineralnih đubriva iz zemalja s kojima BiH nema potpisan ugovor o slobodnoj trgovini", rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, odluka predstavlja jednu vrstu zaštitnih mjera za domaći poljoprivredni sektor, budući da je poremećaj na globalnom tržištu mineralnih đubriva doveo u pitanje sprovođenje redovnih agrotehničkih mjera

"Porast cijene energenata je u najvećoj mjeri uticao na visoke cijene a samim tim i na nestašicu mineralnih đubriva na svjetskom tržištu. Naša namjera je da usvajanjem ove odluke poljoprivrednicima iz Republike Srpske i Federacije BiH osiguramo dovoljne količine mineralnih đubriva po povoljnijim cijenama u predstojećoj sjetvi", poručio je ministar.

Kako je istakao, neophodno je osigurati potrebne količine mineralnog đubriva za prihranu i sjetvu, kako bi se izbjegle negativne posljedice kada su u pitanju prinosi svih poljoprivrednih kultura, kao i njihov kvalitet.

"Očekujem da Vijeće ministara BiH u što skorijem roku usvoji predloženu odluku, kako bismo omogućili kontinuitet ove mjere. Ne želimo scenario u kojem će osiguravanje adekvatnih agrotehničkih mjera, prehrambena sigurnost i dobar kvalitet prinosa biti dovedeni u pitanje", zaključio je Košarac.


Tagovi

Đubrivo Gnojivo Uvoz mineralnog đubriva Staša Košarac Bescarinski uvoz Vijeće ministara BiH


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]