Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izreke o junu
  • 01.06.2019. 10:30

Hladan juni sve pokunji

Junska kiša - ljetna žalost; kišljiv juni pokvari svu godinu; rosan juni - ljeto pokvari; hladan juni sve pokunji... samo su neke od izreka koje daju naslutiti da juni s puno padavina ne donosi dobro.

Foto: Depositphotos/DmyTo
  • 699
  • 143
  • 0

Juni je prijelomni mjesec između dva najljepša godišnja doba - proljeća i ljeta i nekako je logično da ga obilježi promjenjivo vrijeme. Kiša, nevrijeme, visoke temperature obilježja su mjeseca juna. Hoće li ovaj juni pokazati svoje pravo lice, zamirisati i buknuti u pravom sjaju, pokazat će idućih 30 dana. 

Dugoročnije prognoze pokazuju da će tek krajem iduće sedmice doći do poboljšanja vremena i stabilizacije. 

A što su naši stari govorili o junu i hoće li to biti primjenjivo i ove godine, prosudite pa zapišite, za neka vremena koja tek dolaze. 

Junska kiša - ljetna žalost; kišljiv juni pokvari svu godinu; rosan juni - ljeto pokvari; hladan juni sve pokunji... samo su neke od izreka koje daju naslutiti da juni s puno padavina ne donosi dobro. Posebno ne kada se osvrnemo na ovogodišnji maj. 

Majske padavine nastavljaju se i u junu?

S druge strane, kažu da suh juni nosi dobro vino, ali i da suhi juni lagve (bačve) puni

Kada je riječ o katoličkim svecima, prema knjizi Pučke izreke o vremenu, puno njih "govori" o vremenu. Jedan od njih je sveti Medardo, zaštitnik meteorologa, a obilježava se 8.6. i "što sveti Medardo daje, četrdeset dana traje". Neki spominju i kraće razdoblje, tri tjedna, mjesec dana, ali i duže - osam tjedana. U svakom slučaju, pratit ćemo kakvo će vrijeme biti 8. juna. 

I sveti Vid (15.6.) puno toga zna ispričati: Vidovska magla - snetljiva pšenica; Ako na sv. Vida osvane rosa, neće roditi krompir, zato treba ranom zorom ustati i stresti rosu s krumpira; Vidovdan - med vadi van

A prateći znakove u prirodi, po narodnim izrekama bi mogli zaključiti da "kad jako rodi bukvica, žir i ljeska, bit će oštra zima i puno snješka". 

I još jedna: Što više u junu grmi – to bolja žetva. Dakle, neka nam bude grmljavine onoliko koliko treba do dobre žetve i zdravih plodova voća i povrća. 


Tagovi

Hladan juni Narodne izreke Juni Kiša u junu Izreke o vremenu


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.