Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FZZP
  • 23.10.2022. 10:30

Federalni zavod: Poljoprivrednika je sve manje, država mora reagirati

Poljoprivrednici u BiH su zainteresirani da usvajaju najsavremenije tehnologije. Međutim, postoje kompleksni problemi 

Foto: Ranka Vojnović (Ilustracija)
  • 282
  • 98
  • 0

Federalni zavod za poljoprivredu (FZZP) iz Sarajeva je pravni sljedbenik Poljoprivrednog instituta Sarajevo, koji u različitim organizacionim formama postoji kao naučno-stručna institucija u oblasti poljoprivrede još od 1879. godine. Odlukom Vlade FBiH ovaj institut s početkom 2006. postaje Federalni zavod za poljoprivredu Sarajevo. 

U razgovoru za Agroklub, pomoćnica direktora i rukovodilac Odjeljenja za sjemenarstvo, rasadničarstvo i zaštitu zdravlja bilja FZZP, Berina Bešić, navodi kako se od poljoprivrednih proizvođača i prerađivača zahtijeva dodatno i cjeloživotno učenje i praćenje dostignuća u nauci, tehnici i tehnologiji i poznavanje zakonodavstva. U svemu tome, svoju ulogu ima i ovaj zavod. 

Plan edukacije za 2022. je realiziran, te je u toku izrada onog za narednu godinu. Ujedno, 15. novembra će u Federalnom zavodu za poljoprivredu biti održani i Dani meda FBiH. U tu svrhu uradit će se organoleptička, hemijska i polenska analiza 75 uzoraka meda. 

Uloga zavoda

Iz iskustva, kaže, znaju da zakoni često poljoprivrednicima znaju biti konfuzni i nejasni, pa FZZP orzganizira edukacije na kojima proizvođačima omogućava brz i jasan način apsorbiranja potrebnih informacija iz zakona i referiranja na njih kad to bude potrebno.

Domaća proizvodnja je vrlo skupa

"Zavod vrši stručne poslove koji se odnose na edukaciju farmera i to je jedna od planiranih mjera programa poticaja razvoja poljoprivrede i to tako što se organiziraju stručni skupovi iz različitih segmenata poljoprivredne proizvodnje, ali vrlo često i direktnim posjetama proizvođačima. Edukacije naših službenika pomogle su postizanju dobrih rezultata mnogih voćara i povrtlara", ističe Bešić. 

Ako uporedimo poljoprivredu BiH prvenstveno s onom u Evropskoj uniji i usvajanjem savremenih tehnologija, ističe da "Bosna i Hercegovina ima vrijedne i pametne ljude" koji su zainteresirani da usvajaju najsavremenije tehnologije te uspijevaju u tome. Međutim, postoji drugi mnogo kompleksniji problem

"Poljoprivrednika je iz godine u godinu sve manje, jer se ljudi iseljavaju i sve je manje radne snage. Domaća proizvodnja je vrlo skupa zbog malih izdvajanja za tu proizvodnju. BiH dosta zavisi od uvoza koji je prekomjeran i potrebno je zaštititi domaću proizvodnju. Zbog toga država mora reagirati i pokušati zaštiti ovo što trenutno ima", dodaje. 

Nadležnosti odjeljenja

Poslovi unutar ovog zavoda su organizirani kroz tri strukture: 

  • Odjeljenje animalne proizvodnje i tehnologije
  • Odjeljenje za sjemenarstvo, rasadničarstvo i zaštitu zdravlja bilja
  • Odjeljenje ispitne laboratorije za kontrolu kvaliteta

Odjeljenje animalne proizvodnje i tehnologije FZZP ima dva odsjeka: za uzgojno-selekcijski rad u stočarstvu i za ishranu, uslove držanja i zaštitu domaćih životinja. 

Kako izabrati koncentrat za muzne krave?

Osim edukacije stočara, rade na uzgojno-selekcijskim metodama kojima se ostvaruje genetsko unapređivanje pojedinih vrsta i pasmina životinja, izradi stručnih dokumenata o ishrani domaćih životinja, zootehničkim i zoohigijenskim uslovima držanja domaćih životinja, izradi liste autohtonih i zaštićenih vrsta i pasmina domaćih životinja s preporučenim mjerama za njihovo očuvanje. 

U dva odsjeka djeluje i Odjeljenje za sjemenarstvo, rasadničarstvo i zaštitu zdravlja bilja

  • Odsjek za certifikaciju sjemena i sadnog materijala poljoprivrednih biljaka 
  • Odsjek za zaštitu zdravlja bilja 

Prvi, provodi službeni nadzor proizvodnje sjemena i sadnog materijala kod registriranih proizvođača u FBiH i na kraju, ukoliko su ispunjeni zakonom propisani uslovi, izdaje certifikat kojim se potvrđuje kvalitet i zdravstvena ispravnost sjemena i sadnog materijala. 

Akreditirani za certifikaciju proizvodnje (Foto: Depositphotos/surkovdimitri)

Bešić ističe kako se službeni nadzor i potvrđivanje provode u skladu sa zakonima, te da je ovaj proces od 2020. godine akreditovan međunarodnim standardom BAS EN ISO/IEC 17065. "Ovaj standard utvrđuje opće zahtjeve za osposobljenost, transparentan rad i nepristranost tijela koja certificiraju proizvode, procese i usluge", pojašnjava. 

Sjeme proklijalo unutar paradajza - to je samo viviparija

Druga, veoma značajna aktivnost, ovog Odjeljenja jesu izvještajno-prognozni poslovi (IPS) u oblasti zaštite zdravlja čiji je cilj  blagovremeno prognozirati i signalizirati postojanje uslova za pojavu štetnih organizama, te izradom odgovarajućih preporuka i izvršenjem mjera suzbijati i sprečavati širenje štetnih organizama i umanjiti ekonomske gubitke uslijed njihovog prisustva i djelovanja.

Kada je riječ Odjeljenju ispitne laboratorije za kontrolu kvaliteta djeluju odsjeci za kontrolu sjemena, dijagnostiku štetnih organizama i GMO-a i za kontrolu životnih namirnica. Ovdje se obavljaju poslovi dijagnosticiranja štetnih organizama u uzorcima bilja, biljnih proizvoda, zemljišta, vode i drugih nadziranih predmeta radi određivanja prisutnosti štetnih organizama i GMO-a u sklopu službenog nadzora proizvodnje sjemena i sadnog materijala  i programa posebnog nadzora. Također se analiziraju inspekcijski uzorci kao i uzorci koje su dostavile zainteresirane stranke.

"Ispitivanja hrane obuhvaćaju parametre zdravstvene ispravnosti kao što su teški metali, aditivi, pesticidi, i razni parametri kvaliteta hrane vlaga, suha materija, stepen kiselosti, proteini, ugljikohidrati, energetska vrijednost", kaže naša sagovornica. 

Navodi i kako se sve analize provode u skladu s trenutno važećim zakonskim propisima i podzakonskim aktima i za  sve subjekte u poslovanju s hranom  bilo u proizvodnji ili prometu, uključujući i inspekcijske  kontrole,  te uzorke od ostalih  naručitelja.


Tagovi

Poljoprivreda Poljoprivrednici Federalni zavod za poljoprivredu Berina Bešić Animalna proizvodnja Sjemenarstvo


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

17

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 10

Katastrofu, propast ćemo! 58,8%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 29,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,9%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete