Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvozne takse
  • 21.02.2023. 14:00

Farmeri zatražili uvođenje prelevmana na uvoz mlijeka u BiH

Proizvođači navode kako je odluku potrebno donijeti u što skorijem roku

Foto: Depositphotos/StockSeller
  • 160
  • 49
  • 0

Udruženje poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS uputilo je dopis Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kojim su od resornog ministra zatražili uvođenje prelevmana na mlijeko i mliječne proizvode.

Ova inicijativa je uslijedila nakon što je danas počela primjena odluke Vlade Srbije o uvođenju uvozne takse od 15 dinara (0,25 KM) po litri mleka, kao i za sir u iznosu od 30 dinara (0,50 KM) po kilogramu. Srbija je uvela prelevmane za sedam vrsta sireva: ementaler, čedar, edam, tilsit, kačkavalj, masdam i gauda. Kako su pojasnili iz srbijanske vlade, ovo je pokušaj da se zaustavi pad otkupnih cijena mlijeka na tržištu i da se zaštitite tamošnji proizvoiđači i proizvodnja od prekomjernog uvoza.

Profesor Midhat Glavić analizirao tržište mlijeka: Stanje nije dobro!

Poljoprivredni proizvođači iz BiH, u dopisu ministru Staši Košarcu, navode kako ova odluka neposredno utiče na domaće tržište, jer Bosna i Hercegovina izvozi mlijeko u značajnim količinama u Srbiju, dok s druge strane ostaje otvoreno tržište za uvoz iz zemalja EU.

"Tražimo da se, u skladu s relevantnim propisima u što skorijem roku (7 dana) uvedu prelevmani na mlijeko i direktno konkurentne mliječne proizvode (pavlaka, jogurt, mladi sir i drugo) koji se uvoze u BiH iz svih zemalja s kojima trgujemo mlijekom i mliječnim prerađevinama proizvodima", naveli su mljekari RS u svom dopisu ministru.
 


Tagovi

Mljekari Poljoprivredni proizvođači Staša Košarac Uvozna taksa Prelevmani Mlijeko Mliječni proizvodi


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.