Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biogasno postrojenje
  • 26.02.2024. 16:30
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Kalesija

Farma "Spreča": Biogas za proizvodnju struje, a fermentisani stajnjak za nađubravanje

U BiH postoje tri biogasna postrojenja, a jedno od njih je u Kalesiji. Radi se o savremenoj farmi muznih krava, sa štalskim kapacitetom od 2.500 grla.

Foto: VTK BiH
  • 103
  • 7
  • 0

Problemi zagađenja okoliša i potreba za obnovljivim izvorima energije u svijetu i Evropi učinili su da sve više proizvođača navedenih nusproizvoda ulažu u postrojenja za odlaganje i razlaganje organskih tvari te dobivanje energije iz obnovljivih izvora.

Tehnologija bioplina postaje sve zastupljenija jer nudi ekonomska rješenja za zbrinjavanje biootpada na adekvatan način, smanjenje ovisnosti od uvoza energenata i slično. U 2020. godini u Evropi je bilo oko 20.000 postrojenja za proizvodnju biogasa, ukupno instalirane električne snage skoro 10 GW te je prosječna evropska proizvodnja 70 kWh po stanovniku.

Tri biogasna postrojenja u BiH

U BiH postoje tri biogasna postrojenja (oko 1,6 MWel), a jedno od njih je "Farma Spreča", koja je u vlasništvu mljekare "Milkos" i jedna je od najvećih u Bosni i Hercegovini. Radi se o savremenoj farmi muznih krava, sa štalskim kapacitetom od 2.500 grla. Trenutna popunjenost iznosi okvirno 60% . Osim proizvodnje svježeg mlijeka, u sklopu farme realizuju se i biljna proizvodnja u sferama ratarstva i voćarstva te proizvodnja meda.

Biogasna postrojenja na farmi Spreča

Radi praktičnog upoznavanja s rješenjima zbrinjavanja biootpada te proizvodnje biogasa, ovo postrojenje su posjetili i predstavnici Vanjskotrgovinske komore BiH i bh. kompanija. Prema riječima direktora farme, Saida Karića, riječ je o pionirskom postrojenju u Federaciji Bosne i Hercegovine, u kojem se proizvodi električna energija iz obnovljivih izvora i distribuira se elektroenergetskoj mreži.

Prvi kilovati električne energije iz farme "Spreča" plasirani u mrežu

Prilikom proizvodnje biogasa od kojeg će se dalje realizovati proizvodnja električne energije, kao sirovine se upotrebljavaju u najvećoj mjeri goveđa gnojnica i pileći stajnjak sa slamnatom prostirkom te dužinom sječke do 4 cm. Pored navedenog mogu se upotrebljavati neuslovne biljne komponente, ostaci obroka, neuslovni proizvodi mliječnog porijekla sa isteklim rokovima, aflatoksični proizvodi i drugi proizvodi prehrambene industrije kao džemovi, marmelade, kremovi i slično.

Biogas za energiju, a stajnjak za nađubravanje

Ova tehnologija može obraditi bilo koju vrstu probavljive tvari poput hrane sa isteklim rokom trajanja i mlijeka koje sadrži aflatoksin, ulja nakon prženja i slično, što pruža mogućnost ekološki prihvatljivog zbrinjavanja ove vrste otpada i drugim proizvođačima u BiH.

Dobiveni biogas se koristi za proizvodnju električne i toplotne energije, a fermentisani stajnjak se dalje koristi za nađubravanje parcela, odnosno površina na kojima se odvija biljna proizvodnja.
Cirkularna ekonomija, dekarbonizacija i proizvodnja energije iz obnovljivih izvora su važne teme na kojima Vanjskotrgovinska komora BiH mnogo radi u posljednje dvije godine. Nadaju se da će se u budućnosti povećavati udio proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, a ovakvi primjeri, kako ističu, trebaju da budu poticaj drugim privrednim subjektima u BiH.


Tagovi

Farma spreča Biogasno postrojenje Proizvodnja električne energije Proizvodnja struje Said Karić Vanjskotrgovinska komora BiH Cirkularna ekonomija


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Rode na svom. Derventa, Lužani.