Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EENergy
  • 14.03.2024. 10:30

Evropska mreža dodjeljuje 9 miliona eura za 900 grantova

Neke od tehnologija, koje mogu poboljšati energetsku efikasnost, mogle bi biti interesantne i za bh. poljoprivrednike.

Foto: Selma Mujić
  • 131
  • 19
  • 0

Projekat EENergy će dodijeliti 9 miliona eura u formi od 900 + grantova za mala i srednja preduzeća širom Evrope kako bi se uključili u aktivnosti, nabavku ili integracije koje će poboljšati njihovu ukupnu potrošnju energije za minimalno 5% . Svaka kompanija može aplicirati za maksimalno 10.000 eura granta sa 100% finansiranjem.

Ovaj projekat se realizuje u saradnji sa servisima održivosti Evropske preduzetničke mreže (Enterprise Europe Network) u okviru Programa jedinstvenog tržišta.
EEN mreža je najveća svjetska mreža podrške za mala i srednja preduzeća (MSP) s međunarodnim ambicijama koja uključuje više od 450 partnerskih organizacija na jedinstvenom evropskom tržištu i šire.

Preporučene proizvode i tehnologije možete pogledati ovdje

Nudi kombinaciju mogućnosti učenja, prilagođenih savjeta i podrške za pronalaženje najboljih partnerstava. Posljednjih godina proširila je svoje usluge kako bi pomogla kompanijama da pređu na veću ekološku i društvenu održivost i postignu digitalnu transformaciju.

Pored ostalih preporučuje proizvode i tehnologije koje mogu poboljšati energetsku efikasnost. Izdvojili smo neke koji bi mogli biti interesantni i za bh. poljoprivrednike.

Prerada stajnjaka

Tehnologija za efikasno korištenje i recikliranje kanalizacionog mulja bi mogla biti interesantna za preradu stočnog stajnjaka u pelet.

Izvor: EEN

Mađarska kompanija razvila je patentiranu tehnologiju koja pruža rješenje za transformaciju komunalnog otpadnog mulja u čvrsto gorivo, kako bi se postigle značajne uštede.

Prvi kilovati električne energije iz farme "Spreča" plasirani u mrežu

Autonomni poljoprivredni roboti

Italijanska kompanija razvila je hardversku i softversku arhitekturu čiste energije pogodnu za poljoprivredu i robote na otvorenom. Robote napajaju punjive baterije s bežičnim indukcijskim punjenjem, izbjegavajući potrebu za kablovima. Stoga rješenje omogućava robotu da bude nezavisan od električne mreže, slobodno se i sigurno kreće na terenu, usvajajući energetski efikasne strategije rada.

Hoće li roboti brati bh. voće - bliži su nego što mislimo?

Roboti se napajaju punjivim baterijama iz obnovljivog izvora energije, a smanjenje operativnih troškova je za čak 70%, prvenstveno računa za struju i može raditi do 8 uzastopnih sati na polju. Stanicu za punjenje možete premjestiti na pogodno mjesto.

Prerada otpada

Australijska kompanija sa kancelarijom u Italiji ima 20 godina iskustva u projektovanju i izgradnji postrojenja na biogas i biometan sa tehnologijom prerade otpada u energiju. Razvila je nova efikasna i ekonomski održiva rješenja primjenjiva na lanac vrijednosti prerade. Uzemljeni digestor rezultira smanjenjem troškova od 33% u odnosu na konvencionalne CSTR sisteme.

Klimatske promjene ne štede ni bh. poljoprivredu!

Visoko konstruisani anaerobni digestori u zemlji primaju veliku čvrstoću i velike količine industrijskog otpada i otpadne vode. Velika zapremina omogućava dugo zadržavanje koje omogućava sekundarnu razgradnju zaostalih organskih jedinjenja. Dokazano je da se pesticidi potpuno razgrađuju u digestoru.

Na stranici Eenergy možete pronaći sve informacije vezano za otvoreni poziv, smjernice za aplikante, pitanja i odgovore. Poziv je otvoren do 15. aprila 2024. godine. Prilikom ispunjavanja aplikacije, izaberite opciju BITNET konzorcijum.


Tagovi

EENergy Grantovi Zelena energija Prerada stajnjaka Prerada otpada Poljoprivredni roboti


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.