Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sankcije
  • 22.03.2022. 13:30

EU ne može da se odrekne ruskog gasa - ali zabranila poslovanje sa ruskim kompanijama

Uvođenje sankcija na izvoz ruskih energenata, kao što su to učinile SAD i Britanija, izaziva podjele u 27-članoj Uniji, koja se oslanja na Rusiju za 40 posto svojih potreba gasa

Foto: Depositphotos/alexkich (ilustracija)
  • 90
  • 23
  • 0

Ministri vanjskih poslova Evropske unije nisu se složili o tome da li i kako uvesti sankcije unosnom energetskom sektoru Rusije zbog njenog napada na Ukrajinu, pri čemu je Njemačka navela kako je evropski blok previše zavisan od ruske nafte da bi donio odluku o embargu, piše Reuters, a prenosi Dnevnik.

EU i saveznici su već nametnuli oštre mjere protiv Rusije, uključujući zamrzavanje sredstava njene centralne banke. Ali, uvođenje sankcija na izvoz ruskih energenata, kao što su to učinile SAD i Britanija, izaziva podjele u 27-članoj Uniji, koja se oslanja na Rusiju za 40 posto svojih potreba gasa.

Nema pojeftinjenja goriva u BiH, moglo bi doći i do potpune nestašice

"Pitanje embarga na naftu nije pitanje da li želimo ili ne želimo, već je pitanje koliko zavisimo od nafte", rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

Ipak zabrana EU kompanijama da posluju sa ruskim

Međutim, Uredbom EU 2022/428 iz četvrtog paketa restriktivnih mjera EU ka Rusiji uvedena je zabrana EU kompanijama da obavljaju transakcije sa ruskim državnim kompanijama iz Aneksa XIX ove uredbe. Zabrana se ne primjenjuje na postojeće ugovore između EU kompanija i ovih ruskih entiteta zaključene prije 16. marta, a koji će biti realizirani najkasnije do 15. maja ove godine, piše na stranici Privredne komore Srbije.

Uredbom je predviđeno i da su dozvoljene transakcije ukoliko je u pitanju uvoz pojedinih roba u EU, kao što su ugalj, nafta, prirodni gas, titanijum, aluminijum, bakar, nikl, paladijum i rude gvožđa.

Kvote Rusije i Bjelorusije za uvoz čelika u EU dodijeljene Srbiji, šta je sa ostalim?

EU kompanijama nije dozvoljeno i poslovanje sa subjektima u trećim državama koji su u većinskom vlasništvu sankcionisanih ruskih kompanija, a na ovom spisku se nalazi i Gasprom Neft u čijem je vlasništvu većinski paket akcija Naftne infustrije Srbije (NIS) AD.   


Tagovi

Zabrana Izvoz Ruski gas Energenti NIS Gorivo Nafta Annalena Baerbock


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

17

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 10

Katastrofu, propast ćemo! 58,8%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 29,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,9%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete