Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smanjena isporuka
  • 22.03.2022. 11:00

Nema pojeftinjenja goriva u BiH, moglo bi doći i do potpune nestašice

Najnoviji izvještaj Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika (OPEK+), uključujući Rusiju, pokazuje da neki proizvođači ne uspijevaju da ispune dogovorene kvote proizvodnje nafte

Foto: Depositphotos/dpfoxfoto
  • 651
  • 126
  • 0

Naši zapadni susjedi od ponoći jeftinije plaćaju gorivo. Cijena plavog dizela u Hrvatskoj je s 9,54 kune (2,38 KM) pala na i dalje visokih 8,14 kn (2,03 KM), pokazuju podaci portala cijenegoriva.info. U Bosni i Hercegovini, ne samo da plavog dizela nema uopće za kategoriju poljoprivrednika, nego do daljnjeg nema ni pojeftinjenja goriva.

Kako je najavio hrvatski ministar gospodarstva i zaštite okoliša Tomislav Ćorić, do pada je došlo zbog smanjenja cijene nafte, a tamošnja Vlada je uvela smanjenje dijela trošarina, ograničila marže i ukinula zelenu naknadu.

Nove cijene

Osnovni "eurosuper 95", prošle sedmice je, do utorka u ponoć, koštao 13 kuna (3,25 KM), a osnovni dizel 13,91 kunu (3,48 KM), dok su premium dizelska goriva premašivala 15 kuna (3,75 KM) po litri. Tako litra tog goriva na benzinskim postajama Ine, Petrola, Croduxa, Lukoila i još nekih distributera od danas košta 11,84 kuna (2,96 KM).

Veći pad cijene je kod osnovnog eurodizela, koji na većini pumpi od danas košta 12,02 kune (3 KM) po litri, a koštao je 13,91 kunu (3,48). Tako je rezervoar benzina jeftiniji za 14,52 KM, a dizela za 23,67 KM.

Od 50 dođe 5 cisterni

Prema riječima predsjednika Udruženja prometnika naftnim derivatima u Federaciji BiH Milenka Boškovića ključevi pojeftinjenja goriva su u rukama delegata u Domu naroda PSBiH koji prošle sedmice nije prihvatio ukidanje akciza na gorivo.

"Mi, koliko god to gordo ili politikantski zvučalo, jedini brinemo o potrošačima i privredi. A oni koji se kunu da brinu o tome kažu da je bolje da je skuplje. Normalno, jer su to ljudi koji godinama sebi ne plaćaju gorivo", rekao je Bošković.

Moraju se otvarati alternativni dobavni pravci goriva

Dodaje kako se naftaši u BiH bore da ne dođe do potpune nestašice goriva što je vrlo izvjesno da može doći. Kako kaže već nekoliko dana je smanjena isporuka naftašima.

"Mi smo 100% oslonjeni na uvoz, a zemlje iz kojih uvozimo prvo će sebe namiriti, a nama će dati ostatke ostataka, moja kompanija traži 50 cisterni, a dobije pet ili sedam i to traje već danima. Moraju se otvarati alternativni dobavni pravci, niko o tome ne razmišlja", kaže Bošković, navodeći da po tom pitanju upravo održava sastanke.

Nestašica na globalnom tržištu

Svjetske agencije javljaju da su cijene nafte ponovo porasle, pri čemu je Brent prešao nivo od 110 dolara po barelu. Poskupljenje je izazvala vijest da zemlje Evropske unije razmatraju pridruživanje embargu SAD-a na uvoz ruske nafte te zbog napada na saudijska naftna postrojenja tokom vikenda.

Evropska nafta Brent je porasla 2,9% na 118,93 dolara po barelu, dok je američka porasla je za 2,2% na 114,76 dolara za barel, piše Reuters. Najnoviji izvještaj Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika (OPEK+), uključujući Rusiju, pokazuje da neki proizvođači ne uspijevaju da ispune dogovorene kvote proizvodnje nafte.

Japan je jučer Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) da povećaju snabdijevanje naftom kako bi odgovorili na porast cijena uzrokovan ruskom invazijom na Ukrajinu.

S druge strane, Saudijska Arabija je saopćila kako neće snositi nikakvu odgovornost za nestašicu globalnih zaliha nafte nakon što su žestoki napadi jemenskih pobunjenika Huta uticali na proizvodnju u Kraljevini, koja je najveći izvoznik nafte na svijetu.
Državna Saudijska novinska agencija (SPA) prenijela je izjavu ministarstva vanjskih poslova da "međunarodna zajednica mora preuzeti odgovornost za održavanje zaliha energije kako bi se suprotstavila Hutima", prenosi AP.
 


Tagovi

Nafta Gorivo Benziske stanice Poskupljenje Nestašica goriva Milenka Bošković OPEC


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.