Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 02.01.2020. 13:30

Epidemija ptičje gripe: 350.000 poljske peradi u opasnosti

Na farmama purana u Poljskoj otkriven je H5N8, visoko patogen soj virusa ptičje gripe. Stručnjaci smatraju da virus prijeti oko 350.000 peradi, ali i ljudima.

Foto: Pixabay/Capri23auto
  • 107
  • 8
  • 0

Na Farmi purana koja se nalazi na istoku Poljske otkrivena je ptičja gripa, priopćile su poljske vlasti 1. januara 2020., a lokalni mediji su izvjestili da bi zbog epidemije moglo biti eutanizirano oko 40.000 peradi.

Poljska je prema je podacima Eurostata najveći evropski proizvođač peradi, a slučaj ptičje gripe tamo nije zabilježen od 2017. godine.

Mjesne vlasti su održale niz hitnih sastanaka dok videozapisi privatnih televizija pokazuju policijska vozila koja su blokirala promet na tim područjima, navodi reuters.

Predsjednik poljskog udruženja uzgajivača i proizvođača peradi, Andrzej Danielak rekao je da bi u radijusu od 3 kilometara mogle biti pogođene tri farme, a u opasnosti je oko 350.000 peradi.

"Veterinarske službe u ovakvoj situaciji provode postupke iskorjenjivanja virusa ptičje gripe", navele su lokalne vlasti u okrugu Lubartowski u priopćenju za javnost objavljenom 31. decembra 2019., dodajući da je dokazano riječ o vrsti visoko patogene H5N8 ptičje gripe koja je također prijetnja ljudima. 

Podsjećamo, 2016. godine virus ptičje gripe ovog tipa harao je Evropom. 

Ptičja gripa se širi Europom

Ova posebna vrsta ptičje gripe u Evropu je stigla iz Južne Koreje 2014. godine, migracijom ptica. Poslije masovnog obolijevanja divljih pataka, gusaka i labudova virus se proširio i na domaće životinje kao što su pilići i purani. 


Tagovi

Ptičja gripa Poljska Virus ptičje gripe H5N8


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.