Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 14.11.2016. 18:00

Ptičja gripa se širi Evropom

U Njemačkoj je otkriveno više slučajeva opasne vrste ptičje gripe. Bolest se proširila i u Švicarskoj, Austriji, Mađarskoj, Poljskoj, Holandiji, Danskoj i Hrvatskoj.

Foto: bigstock.com/Yurii Bukhanovskyi
  • 1.742
  • 283
  • 0

Desetine hiljada novih sliučajeva ptičje gripe prijavljeni su u Njemačkoj, a bolest se rasprostire širom Evrope. Vlasti su kako prenosi DW zabrinute za situaciju koja može doprinijeti ekonomskim posljedicima, a može utjecati i na potražnju za mesom peradi tokom predstojećih praznika.

Bolest se širi Evropom

U Njemačkoj je otkriveno više slučajeva opasne vrste ptičje gripe u subotu. Bolest se proširila i u Švicarskoj, Austriji, Mađarskoj, Poljskoj, Holandiji, Danskoj i Hrvatskoj. Virusu H5N8 podleglo je oko 30.000 pilića u sjevernoj pokrajni Schleswig-Holstein u Njemačkoj. Vlasti napominju da su farme u području od tri kvadratna kilometra zatvorene.

Berlin je uspostavio kriznu menadžment grupu za rješavanje problema nakon izvještaja iz Austrije o pojavi virusa uz granicu s Bavarskom. Vlasti pozivaju na oprez. Istovremeno, Švicarska je potvrdila broj uginulih ptica pronađenih duž Ženevskog jezera koje su bile zaražene virusom H5N8. Bern i Beč su odmah preuzeli korake kako bi spriječili dalje širenje bolesti, saopštile su vlasti.

Ljudi se ne mogu inficirati s H5N8

Ova posebna vrsta ptičje gripe u Evropu je stigla iz Južne Koreje 2014. godine, migracijom ptica. Poslije masovnog oboljenja divljih pataka, gusaka i labudova virus se proširio i na domaću živinu kao što su pilići i pure. Ptičja gripa se lako širi među pticama, ali samo dvije podvrste H5N1 i H7N9 mogu inficirati ljude.

Foto: bigstock.com/Yurii Bukhanovskyi


Izvori

Deutsche Welle


Tagovi

Mađarska Hrvatska Austrija Danska Njemačka Holandija Švicarska Ptičja gripa Virusi Zaraza H5N8


Autorica

Marija Antanasković

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa višegodišnjim iskustvom u novinarstvu. Zaljubljenik u poljoprivrednu tehniku.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.