Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elon Musk
  • 01.09.2020. 13:00

Elon Musk i čip u mozgu svinje Gertrude - lakše liječenje neuroloških bolesti?

Eksperiment je prvi korak prema cilju da se uz pomoć implantanata vrati govor i mobilnost paralizovanim osobama.

Foto: JumpStory
  • 41
  • 22
  • 0

Osnivač i direktor kompanija SpaceX i Tesla, Elon Musk prezentovao je svijetu najnoviji ogled, svinju kojoj je, prema njegovim tvrdnjama, u mozak ugrađen mali kompjuter.

Ovdje je zdrava i sretna svinja, u početku sramežljiva, ali puna energije, i nekako, čini se, voli život, a u mozgu već dva mjeseca ima mali implantat”, na taj je način Musk predstavio preko Livestream-a životinju koju je nazvao Gertrude. Takođe, objasnio je kako je implantat veličine kovanice i da ga je moguće ukloniti. Kao primjer za to je naveo je svinju Dorothy koja ga je isto imala, ali vrlo je brzo uklonjen, piše theguardian.

U skoroj budućnosti testiran i na ljudima?

Njegova firma za neurološke inovacije Neuralink, osnovana 2016. sa sjedištem u zaljevu San Francisca razvija kompjuterski mozak sastavljen od hiljada elektroda koji bi se mogao ugraditi i u najsloženije ljudske organe radi liječenja neuroloških bolesti poput Alzheimera, demencije, ozljeda leđne moždine i na kraju spajao čovječanstvo i vještačku inteligenciju.

Čip prečnika 23 milimetra opisao je kao Fitbit sa žičicama u lobanji. "Možda ga i ja imam, a da vi to ne znate. Možda", rekao je Elon. 

Brat Elona Muska transformiše poljoprivredu: Zdravu hranu uvodi u škole

Ako svi testovi prođu uspješno, a jasno je kako je pred inženjerima još puno posla, tehnologija bi jednog dana mogla riješiti brojne neurološke probleme poput gubitka pamćenja i zavisnosti, a mogla bi omogućiti praćenje zdravstvenog stanja korisnika kako bi se na vrijeme moglo reagovati ako znakovi ukažu na npr. srčani udar.

Naravno, sve ovo zvuči kao naučno - fantastični scenarij, no ne treba zaboraviti šta je sve Musk do sada postigao sa svojim kompanijama. Kada je pokretao Teslu, teško da je neko mogao misliti kako će 2020. upravo to biti najvrjednija automobilska kompanija na svijetu, a nevjerovatan uspjeh postigao je i sa SpaceX-om, svemirskom kompanijom koja je nedavno ušla u istoriju kada je američke astronaute odvela na ISS i sigurno vratila na Zemlju.

Cijeli Livestream možete pogledati u videu:


Tagovi

Elon Musk Svinja Implantat Neuralink Čip


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.