Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kimbal Musk
  • 14.06.2020. 18:00

Brat Elona Muska transformiše poljoprivredu: Zdravu hranu uvodi u škole

Fokusiran sam na proizvodnju zdrave i kvalitetne hrane ovdje na Zemlji, ali poljoprivredna tehnologija koju gradimo u kompaniji moći će se koristiti i na Marsu, rekao je Kimbal Musk.

Foto: Facebook/Kimbal Musk
  • 114
  • 13
  • 0

I dok Elon Musk u Kaliforniji razvija američku automobilsku i svemirsku industriju njegov mlađi brat Kimbal u Brooklynu sprovodi revoluciju u poljoprivredi i uzgoju hrane.

Naime, Kimbal je 2016. godine zajedno s prijateljem Tobiasom Peggsom osnovao kompaniju Square Roots koja se bavi vertikalnim uzgojem više od 120 sorti povrća, začinskog bilja i jagoda bez korištenja pesticida. Osim zaštite okoliša, cilj im je bio podstaknuti mlađe generacije na učestvovanje u gradskoj poljoprivredi i ukazati na važnost lokalno uzgojenih neprocesuiranih namirnica.

Inače, više od 1.500 ljudi se prijavilo da radi za Square Roots, a veliko zanimanje Kimbal može zahvaliti i prezimenu Musk. “Ne volim industrijski sistem hrane. To definitivno nije dobro za Ameriku i svijet. Vrlo smo uzbuđeni što ćemo učiti našu državu šta je prava hrana”, izjavio je Musk i priznao kako mu je posao s tehnologijom donio brojna iskustva, ali da je njegova strast uvijek bila hrana. Nakon što je zajedno s bratom prodao Zip2, njihovu prvu internet firmu, preselio se u New York i upisao školu kuharstva.

S tehnologije na hranu i poljoprivredu

U aprilu 2004. u Boulderu, gradu savezne države Kolorado, otvorio je s Jen Lewin i Hugom Mathesonom bistro The Kitchen Boulder koji je od tada uvršten u nekoliko izbora najboljih američkih restorana, a proširio je poslovanje otvaranjem koktel bara The Kitchen Upstairs odmah iznad svog ugostiteljskog objekta.

I tu ljubav prema hrani i poljoprivredi nije stala. Godine 2011. otvorio je restoran Next Door, a u nadolazećim godinama ih je počeo otvarati i u drugim američkim gradovima. Zajedno s Mathesonom osnovao je The Kitchen Community, neprofitnu organizaciju koja promoviše zdravu prehranu te ih povezuje sa školskim predmetima poput matematike. Poznata je po modulima nastave izvan učionica nazvane Learning Gardens, s kojima su danas prisutni u više američkih gradova.

Poljoprivreda u obrazovanju djece

The Kitchen Community je u međuvremenu izrasla u organizaciju koja djeluje na nacionalnom nivou Sjedinjenih Država, a 2018. godine preimenovana je u Big Green.

Musk je rekao i kako Square Roots planira proširiti svoju proizvodnju, ali i da će djelovati izvan svijeta. "Fokusiran sam na proizvodnju zdrave i kvalitetne hrane ovdje na Zemlji, ali poljoprivredna tehnologija koju gradimo u kompaniji moći će se koristiti i na Marsu", rekao je Kimbal za CNN Business.

Zahvaljujući svom uloženom trudu, Svjetski ekonomski forum ga je 2017. proglasio poduzetnikom godine.


Tagovi

Kimbal Musk Kontejneri Uzgoj Ekološki Hrana Square Roots Okoliš Elon Musk Big Green


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P