Evropska komisija odobrila je prijavu za uključivanje "Paške soli“ iz Hrvatske i "Cebreros" vina iz Španije u registar oznaka zaštićenog porijekla.
Evropska komisija odobrila je prijavu za uključivanje "Paške soli“ iz Hrvatske i "Cebreros" vina iz Španije u registar oznaka zaštićenog porekla. Kako smo već pisali, porijeklom iz Hrvatske, zaštita naziva "Paška sol“ obuhvaća dva proizvoda: sitnu morsku sol i solni cvijet., a oba su dobivena iz slanih močvara u uvali otoka Pag. Grumen soli formira se u početnoj fazi proizvodnje morske soli. Ukus je blago slatkast i ima veoma poroznu strukturu. "Paška sol" spominje se u literaturi još u 9. vijeku.
"Cebreros" naziv je za bijela, roze i crna vina koja su proizvedena u opštinama u provinciji Avila u centralnoj Španjolskoj. Vinogradi se nalaze na planinskim padinama, gdje nadmorska visina mjestimično premašuje visinu od 1.000 metara. Karakteristike zemljišta i klime reflektuju se u vinima, koja imaju karakterističnu voćnu aromu.
Ove dvije nove oznake, pridružit će se listi od 2.235 proizvoda, vina i alkoholnih pića koji su već zaštićeni, a čije su informacije dostupne u bazi podataka.
Tagovi
Autor