• Paška sol
  • 13.04.2019. 14:00

Paška sol dobila evropsku zaštitu naziva

"Paška sol" proizvodi se u Solani Pag u Paškom zaljevu, a njezine specifične karakteristike proizlaze iz klimatskih uvjeta definiranog zemljopisnog područja te činjenice da je solana Pag smještena na izoliranom terenu udaljenom od teške industrije ili poljoprivredne djelatnosti.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 217
  • 19
  • 0

Paška sol koja se proizvodi na otoku Pagu, u susjednoj Hrvatskoj, dobila je evropsku zaštitu naziva. U Službenom listu Evropske unije objavljena je Provedbena uredba Komisije (EU) 2019/574 od 4. aprila 2019. o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog porijekla "Paška sol“ ZOI čime je postala zaštićena na području cijele Evropske unije. Zaštita naziva "Paška sol“ obuhvaća dva proizvoda: sitnu morsku sol i solni cvijet.

"Paška sol“ - sitna morska sol je nemljevena morska sol, dobivena iz morske vode Paškog zaljeva kontinuiranim ulijevanjem u sustav bazena za isparavanje, sve do kristalizacije u Solani Pag na otoku Pagu. Oblika je pravilnih malih kristala kubične strukture koji su bijele boje te sadrže minerale i elemente u tragovima. Većina kristala je veličine do 1 mm, pa tako 98% svih kristala prolazi kroz sito s veličinom otvora od 1,3 mm. Ima koncentrirani slani okus bez gorčine.

Sitna morska sol i solni cvijet

"Paška sol“ - solni cvijet je proizvod koji nastaje u početnoj fazi proizvodnje sitne morske soli tj. prilikom proizvodnje ugušćene morske vode. Ima blago slatkasti okus. Tekstura je hrskava i vrlo krhka. Boja je bijela do blijedo žuta, što je posljedica prisustva veće količine minerala. Specifičnog je okusa, manje je slana u odnosu na kuhinjsku sol te sadrži više prirodnih minerala (magnezij, kalcij, kalij, jod). Granulacija „Paške soli“ - solnog cvijeta je krupnija u odnosu na granulaciju "Paške soli" - sitne morske soli, a kristali su u obliku ljuskica i lako se drobe trljanjem pod prstima", pojašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede RH. 

Mala EU škola - što su zaštićeni proizvodi

Inače, dodaju, "Paška sol" proizvodi se u Solani Pag u Paškom zaljevu, a njezine specifične karakteristike proizlaze iz klimatskih uvjeta definiranog zemljopisnog područja te činjenice da je solana Pag smještena na izoliranom terenu udaljenom od teške industrije ili poljoprivredne djelatnosti.

Zaštitili 22 proizvoda 

"Morska voda Paškog zaljeva iznimno je čista i profiltrirana jer je dno Paškog zaljeva bogato školjkama koje su prirodni pročistači mora, pa tako morska voda ima vrlo niske vrijednosti teških metala, koje su znatno niže od prosječnih vrijednosti za Sredozemno more, odnosno značajno su niže od koncentracija za standard kakvoće vodnog okoliša.

Hrvatska ima bogatu tradiciju proizvodnje i pripreme različitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji se odlikuju posebnom kvalitetom i tradicionalnim načinom proizvodnje. Iako smo najmlađa država članica Evropske unije možemo biti izrazito zadovoljni jer Republika Hrvatska ima 22 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji naziv je zaštićen kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog porijekla na razini Evropske unije", zaključuje se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede RH. 


Tagovi

Paška sol Pag Zaštita naziva Zaštićen proizvod EU


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi