Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć poljoprivrednicima
  • 04.05.2020. 19:00

EK objavila paket mjera za dalju podršku poljoprivredno - prehrambenom sektoru

Vanredne mjere (najavljene 22. aprila) uključuju pomoć u privatnom skladištenju u sektoru mlijeka i mesa, privremenu dozvolu samoorganizovanja tržišnih mjera od strane subjekata u teško pogođenim sektorima i fleksibilnost u sprovođenju programa podrške tržištu.

Foto: Karolina Rastija
  • 45
  • 5
  • 0

Europska komisija (EK) objavila je najnoviji paket vanrednih mjera za dalju potporu poljoprivrednom i prehrambenom sektoru koji je najviše pogođen krizom zbog koronavirusa.

Ove mjere (najavljene 22. aprila) uključuju pomoć u privatnom skladištenju u sektoru mlijeka i mesa, privremenu dozvolu samoorganizovanja tržišnih mjera od strane subjekata u teško pogođenim sektorima i fleksibilnost u sprovođenju programa podrške tržištu. Povrh ovih tržišnih mjera, Komisija je predložila da se dozvoli državama članicama da koriste sredstva za ruralni razvoj za kompenzaciju poljoprivrednicima i malim poljoprivredno -prehrambenim poduzećima iznosima do 5.000, odnosno 50.000 eura, objavljeno je na službenoj stranici Komisije.

Mogu li se u BiH poljoprivredni proizvodi naručiti preko interneta?

"Postupili smo brzo kako bismo imali na raspolaganju sve potrebne mjere za podršku poljoprivrednicima i onima kojima je to potrebno. Kriza je teško pogodila neka poljoprivredna i prehrambena tržišta. Sada sam uvjeren da će usvajanje ovih mjera pružiti opipljivu podršku, poslati pravi signal tržištima i uskoro pružiti određenu stabilnost. Ovaj paket i prethodne mjere potpore pokazuju da je Komisija spremna i djelovati će onako kako to zahtijevaju situacije", rekao je komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj Janusz Wojciechowski.

O kojim ključnim mjerama se radi?

Vanredne tržišne mjere predložene 22. aprila i koje su sada u potpunosti usvojene i objavljene, uključuju pomoć za privatno skladištenje. To znači da će Komisija podržati pomoć za privatno skladištenje mliječnih proizvoda (obrano mlijeko u prahu, maslaca, sira) i mesnih proizvoda (goveđe, ovčje i kozje meso). Ova mjera omogućuje privremeno povlačenje proizvoda s tržišta najmanje 2 do 3 mjeseca, a na maksimalno razdoblje od 5 do 6 mjeseci. Prijave za učestvovanje u programu otvaraju se od 7. maja 2020.

Kružna ekonomija je spas za poljoprivredu? Španija već počela s primjenom

Druga mjera odnosi se na prilagodljivost programa potpore tržištu. Naime, kako je objavljeno, Komisija će omogućiti fleksibilnost u sprovođenju programa podrške tržištu vina, voća i povrća, stolnih maslina i maslinovog ulja, pčelarstva i školskog programa EU (obuhvaća mlijeko, voće i povrće). Ova fleksibilnost nastoji ograničiti raspoloživu snabdjevenost u svakom sektoru i dovesti do ponovne uravnoteženosti tržišta. 

Treća se pak mjera odnosi na privremeno odstupanje od pravila tržišnog takmičenju u EU-u. Članak 222. Uredbe o organizaciji zajedničkog tržišta (CMO) omogućuje Komisiji da usvoji privremena odstupanja od određenih pravila tržišnog takmičenja u EU-u u uslovima ozbiljnih tržišnih neravnoteža. Komisija je prihvatila takva odstupanja za sektor mlijeka, cvijeća i krompira. Ova odstupanja omogućuju operaterima da se samoorganizuju i sprovode tržišne mjere na njihovom nivou, radi stabilizacije svog sektora i u pogledu funkcionisanja unutarnjeg tržišta u razdoblju od najviše 6 mjeseci.

Na primjer, sektoru mlijeka biti će omogućeno zajedničko planiranje proizvodnje mlijeka, a sektoru cvijeća i krompira omogućiti će povlačenje proizvoda s tržišta. Takođe će biti dopušteno privatno skladištenje. Kretanje potrošačkih cijena i svake moguće podjele unutarnjeg tržišta budno će se pratiti kako bi se izbjegli štetni učinci.


Tagovi

Paket mjera Pomoć poljoprivrednicima Privatno skladištenje Sektor mlijeka Sektor mesa Janusz Wojciechowski


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.