Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 29.07.2021. 14:00

EFSA: Kako bi se zaustavilo širenje ASK-a, kampanja proširena na nove zemlje

ASK je bezopasna za ljude, ali je zato nanijela značajnu štetu ekonomiji mnogih država. Budući da nema cjepiva, širenje može dovesti do klanja velikog broja grla koja se uzgajaju na farmama u ugroženim dijelovima.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 65
  • 4
  • 0

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) pojačava napore kako bi se zaustavilo širenje afričke svinjske kuge u Europi, kroz uključivanje još devet zemalja u kampanju, navodi se u priopćenju koje je dostavljeno redakciji.

Prošlog ljeta EFSA je pokrenula veliki projekt za podizanje svijesti o toj bolesti u jugoistočnoj Evropi. On je realiziran u partnerstvu s lokalnim institucijama u zemljama koje čine takozvanu "ugroženu regiju", odnosno, u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Sloveniji, zbog njihove blizine zemljama u kojima je AKS prisutna, kao i u Grčkoj u kojoj je zaraza bila ranije te u Srbiji gdje je ova zaraza aktualna od 2019. godine.

Kampanju usmjerenu prvenstveno na uzgajivače, EFSA proširuje na Bugarsku, Češku, Litvu, Latviju, Poljsku, Slovačku, Estoniju, Mađarsku i Rumunjsku.

Širenje ASK može uzrokovati klanje velikog broja svinja!

Nikolaus Kriz, šef odjela za zdravlje životinja i biljaka ove agencije, istakao je da ta organizacija neumorno radi na izradi procjena i davanju preporuka koje mogu pomoći zemljama ugroženim od ove bolesti da zaštite životinje i svoju ekonomiju.

"Prošle godine odlučili smo da znanstvena saznanja primijenimo na terenu i pokažemo da smo posvećeni pomaganju uzgajivačima i ostalima koji žive u sjeni te opasne bolesti. Naše aktivnosti su u prvom valu zemalja naišle na dobar odziv i sada širimo dalje poruku o značaju ranog otkrivanja, prevenciji i prijavljivanju", istakao je Kriz.

Kampanja dopunjuje tekuće napore Evropske komisije i drugih međunarodnih organizacija usmjerene na iskorjenjivanje ASK-a u Evropi.

EFSA: Srbija zemlja visokog rizika od pojave afričke svinjske kuge

To je virusna bolest koja pogađa domaće i divlje svinje. Bezopasna je za ljude, ali je zato nanijela značajnu štetu ekonomiji mnogih država. Budući da nema cjepiva, širenje može dovesti do klanja velikog broja grla koja se uzgajaju na farmama u ugroženim dijelovima.

Kampanja ima za cilj podizanje svijesti i pružanje informacija u vezi s AKS-om u svih 18 zemalja. Usmjerena je na grupe ljudi i pojedince koji dolaze u kontakt sa domaćim i divljim svinjama, a posebno na uzgajivače. Provodi se uz pomoć lokalnih veterinarskih organizacija, grupa stočara, lovačkih udruga, granične policije i drugih relevantnih institucija.

Imajući u vidu da širenje AKS-a može imati pogubne posljedice, otkrivanje, prevencija i prijavljivanje - ključne riječi kampanje, od presudnog su značaja za suzbijanje ove zaraze, kao i pružanje relevantnih informacija, koje će se dijeliti u okviru infografika, objava za društvene mreže i drugih materijala.

Više informacija možete pronaći na ovom linku.


Tagovi

EFSA ASK Afrička svinjska kuga Domaće svinje Divlje svinje Nikolaus Kriz Preventivne mjere


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

19

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 12

Katastrofu, propast ćemo! 63,2%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 26,3%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,3%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,3%

Pregled ankete

Pregled ankete