Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javna konsultacije
  • 15.11.2023. 09:00

Dopune pravilnika poticaja - kome idu dodatna sredstva?

Dokument je objavljen u svrhu javnih konsultacija, te je na njega mogu uložiti primjedbe u određenom roku.

Foto: Karolina Rastija
  • 156
  • 8
  • 0

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva predložilo je dopune Pravilnika o uslovima i načinu ostvarenja novčanih podrški po modelu poticaja proizvodnji. Dokument je objavljen u svrhu javnih konsultacija, te je na njega mogu uložiti primjedbe u roku od sedam dana.  

Hljebna žita

Kako je navedeno u obrazloženju predloženih dopuna, u okviru biljne proizvodnje, odnosno hljebnih žitarica - pšenice i raži u 2023. godini je uslijed nepovoljnih klimatskih i vremenski uslova došlo do smanjenja prinosa po hektaru, kao i količine i kvaliteta, zbog čega klijenti nisu mogli prodati svoje proizvode po odgovarajućim cijenama. 

Iz navedenih razloga je bilo neophodno izdvojiti dodatna sredstva po hektaru, kao pomoć proizvođačima, koji su već ostvarili pravo na poticaje, za obeštećenje.

Nadležno kantonalno ministarstvo će na osnovu dokumentacije koju je klijent dostavio do 1. oktobra izvršiti dodatni obračun novčane podrške. Mjera će se realizovati tako što će se kroz aplikaciju za obradu zahtjeva, automatski, na ostvarenu proizvodnju hljebnih žita po hektaru u tekućoj godini obračunati dodatni iznos podrške.

Animalna proizvodnja

Također, u okviru animalne proizvodnje, kod proizvodnje svinjskog mesa – tov svinja ove godine se u Republici Srpskoj i u dijelovima Federacije BiH pojavila - afrička svinjska kuga (ASK) od koje je postojala opasnost proširenja bolesti i na FBiH. S tim u vezi, na prijedlog Sektora za veterinarstvo ovog ministarstva, dostavljena je preporuka svim proizvođačima čije farme još nisu zahvaćene ovom bolešću, da svinje mogu klati i prije dostizanja tehnološke zrelosti mesa, kako bi na taj način izbjegli opasnost od pojave svinjske kuge.

"Na ovaj način se umanjuje opasnost od izbijanja i širenja bolesti na ostalom prostoru FBiH. U suprotnom bi u slučaju izbijanja bolesti Federacija imala višestruko veće troškove suzbijanja, neškodljivog uklanjanja i privremenog gubitka mogućnosti uzgoja na zaraženim farmama", istaknuto je u dokumentu.

Kroz ovu izmjenu Pravilnika bit će omogućeno obeštećenje proizvodnje onim klijentima čije svinje su zaklane u periodu od 10. avgusta do 10. septembra 2023. godine. Nadležno kantonalno ministarstvo će obračun novčane podrške za tov svinja, obeštećenje proizvodnje zbog gubitka tržišta uslijed epidemije afričke svinjske kuge, planirane u izmjeni, realizovati tako što će kroz aplikaciju za obradu zahtjeva, za ostvarenu proizvodnju tovnih svinja u tekućoj godini obračunati dodatni iznos podrške.

Koja je razlika između klasične i afričke svinjske kuge?

Koristeći obrazac za dostavljanje komentara, svoje komentare, primjedbe i prijedloge na ovaj dokument možete dostaviti najkasnije do 21. novembra, na e-mail adresu: info@fmpvs.gov.ba ili u pisanoj formi na adresu: Ul. Hamdije Čemerlića br. 2, 71000 Sarajevo.

Nakon završetka postupka učešća javnosti, dokument će biti dorađen i upućen u dalju zakonom propisanu proceduru.


Dokumenti


Tagovi

Program poticaja Dopune programa Poticaj proizvodnji Poticaj po hektaru Helbna žita Tov svinja


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.