Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest svinja
  • 10.11.2023. 09:00

Koja je razlika između klasične i afričke svinjske kuge?

Nerijetko možemo čuti kako se afrička i klasična svinjska kuga poistovjećuju. Razlike postoje.

Foto: Depositphotos/vipavlenkoff
  • 75
  • 46
  • 0

Premda nerijetko u komentarima možemo čuti kako se afrička i klasična svinjska kuga poistovjećuju, one nikako nisu iste, napominju stručnjaci s Veterinarskog fakulteta zagrebačkog univerziteta. 

Riječ je o dvije virusne zarazne bolesti domaćih i divljih svinja koje imaju sličnosti u vrlo lakom širenju te, ovisno o oblicima, sličnoj kliničkoj slici kao i smrtnom ishodu u velikog broja inficiranih životinja.

"Međutim, ove dvije bolesti uzrokuju dva potpuno različita virusa bez bilo kakve sličnosti među njima", kažu nam. 

Dva potpuno različita virusa

Klasična svinjska kuga uzrokovana je RNK virusom iz porodice Flaviviridae, roda Pestivirus. Ova bolest je poznata od početka 19. stoljeća kada je opisana u Sjedinjenim Američkim Državama, a u Evropi se pojavljuje od 1862. godine kada je prvi put zabilježena u Engleskoj. Iz te zemlje se proširila po ostatku Evrope, a sredinom 20. stoljeća smatrana je globalno proširenom. Za nju odavno postoji učinkovita vakcina, a i danas se nastavlja s izradom novih generacija vakcine za ovu bolest.

S druge strane, naglašavaju, afrička svinjska kuga je bolest poznata 102 godine, a nazvana je po području pojavljivanja koje je desetljećima bilo ograničeno isključivo na Afriku, te kliničkom očitovanju sličnom klasičnoj svinjskoj kugi, zbog čega se tako i naziva. Ovu bolest, kao što je ranije istaknuto, uzrokuje potpuno različit virus.

Uzročnik ASK, dodaju, pripada DNK virusima, porodici Asfaviridae, rod Asfivirus. Ima izrazito složenu građu, genom i način umnažanja koji je i danas nedovoljno istražen. Zbog navedenoga kao i načina umnažanja u domaćinu i izbjegavanja određenih dijelova imunološkog odgovora, za ovu bolest u ovom trenutku ne postoji vakcina s pouzdano dokazanom neštetnošću i učinkovitošću.

Još uvijek ne postoji pouzdana vakcina

"Mnogi znanstveni timovi širom svijeta desetljećima provode istraživanja u svrhu proizvodnje vakcine koje bi omogućilo kontrolu ove ekonomski najznačajnije bolesti svinja. Načinjeni su značajni iskoraci, ali ovaj proces još nije dovršen tako da u ovom trenutku ne postoji pouzdana vakcina primjenom koje bi se garantovala neškodljivost i učinkovita zaštita od infekcija", ističu s Veterinarskog fakulteta.

Naime, dodaju kako je ono koje su proizveli vijetnamski i američki naučnici (NAVET-ASFVAC) doista odobreno za upotrebu u Vijetnamu te predstavlja potencijalno učinkovito, međutim, još je previše nepoznanica da bi zaključili da je moguće koristiti ga i u drugim državama. Nedovoljno je istražena mogućnost uzrokovanja hroničnih infekcija kod vakcinisanih životinja kao i genskih izmjena vakcinisanog i terenskog soja virusa.

Upozorenje o nepropisno ispitanim vakcinama protiv afričke svinjske kuge

Upravo radi takvih velikih rizika korištenja nedovoljno provjerenih vakcina, Svjetska organizacija za zdravlje životinja (WOAH) je 18. oktobra 2023. izdala upozorenje o značajnim rizicima njihove upotrebe.

"Iako svi s nestrpljenjem očekujemo konačno stavljanje na tržište učinkovite i pouzdane vakcine, ovo upozorenje je izdano kako ne bi zbog ekonomskih pritisaka, koji su sve jači širom svijeta, preuranjeno započeli vakcinaciju nepouzdaom vakcinom čime možemo izazvati značajne probleme te dodatno, vjerojatno čak i dugoročno, kompromitirati suzbijanje bolesti koje je i ovako zahtjevno", objašnjavaju te dodaju kako ovaj rizik potvrđuje i ranije odobrena vakcina također u Vijetnamu, koja se u početnoj fazi smatrala učinkovitom i sigurnom za primjenu da bi kasnije zbog zabilježene smrtnosti vakcinisanih životinja bila povučena iz upotrebe. 

"Koliko god bilo teško prognozirati kada bi mogli imati učinkovitu vakcinu s potpunom validacijom za široku primjenu, s obzirom na intenzitet i fazu istraživanja nekoliko timova svjetskih naunika, optimistično možemo očekivati da će ono biti dostupno na tržištu u sljedećih nekoliko godina", zaključuju stručnjaci.


Tagovi

Klasična svinjska kuga Afrička svinjska kuga Virusna bolest svinja Zaraza svinja Mjere zaštite Vakcina


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.