• Nafta
  • 05.11.2021. 12:00

Donesena uredba kojom je ograničena marža na naftu i derivate

Uredba nije unaprijed ograničena, a na snagu stupa nakon objavljivanja u Službenom glasniku, kaže ministar turizma i trgovine, Suzana Gašić.

Foto: Depositphotos/minervastock
  • 394
  • 35
  • 0

Uredba kojom je ograničena marža na naftu i naftne derivate i to na šest feninga u veleprodaji i na 25 feninga u maloprodaji, još uvijek je na snazi u Republici Srpskoj, izjavila je za Srnu ministar trgovine i turizma, Suzana Gašić. 

Gašić je podsjetila da je pomenuta uredba donesena 01. aprila ove godine, te da njeno poštivanje kontroliše republička inspekcija, kao i to da do sada nije bilo prijavljeno nekih ozbiljnijih kršenja. 

Kada je u pitanju poskupljenje goriva, ministrica je pojasnila da finalna cijena, ona koju građani plaćaju, samo jednim dijelom zavisi od marže koju je Vlada odredila. 

Kontinuirano praćenje trendova na svjetskom tržištu 

"Preostali dio cijene formira se prije ulaska i prije maloprodaje, odnosno, veleprodaje. Međutim, iznad svega uslovljen je nabavkom na svjetskim tržištima", napomenula je ona. 

Prema njenim riječima, uredbe, kao i ova navedena kojom je ograničena marža u prometu robe, donose se u skladu sa praćenjem trendova na tržištu, a što, ističe, Ministarstvo radi u kontinuitetu. 

"Kretanje na tržištu odrediće dalje aktivnosti Vlade. Pratićemo stanje pa ćemo tako ocijeniti hoćemo li u narednom periodu brže ili sporije mijenjati i ovu uredbu koja je juče donesena", naglašava Gašić.

Stabilizacija tek iduće godine?

Takođe dodaje da uredba nije unaprijed ograničena, a da na snagu stupa nakon objavljivanja u Službenom glasniku. Što se tiče marži (koje su jučerašnjom uredbom ograničene), ministrica je ukazala da kalkulaciju radi trgovac u zavisnosti od nabavne cijene inputa. 

"Svaki trgovac u zavisnosti od nabavne cijene samog proizvoda, formuliše i kalkuliše onu finalnu, ali je sigurno da će smanjenje marže morati dovesti do izvjesnog smanjenja konačne vrijednosti proizvoda u trgovinama", zaključila je ona. 

Trenutno cijene goriva u Republici Srpskoj najniže u regionu, do kada?

Podsjetimo, polovinom prošlog mjeseca cijena jednog litra goriva u RS bilježila je rekorde, u posljednje dvije godine, a što je posljedica velikih poremećaja na svjetskom tržištu energenata

Prognoze su da je pred ionako krhkom domaćom privredom, veliki udar koji će prvo osjetiti prevoznici, a ubrzo za njima i građani, zato što su osim goriva poskupile i osnovne životne namirnice.

Neizvjesno je precizirati do kada će se nastaviti sa ovakvim trendovima, a MMF (međunarodni monetarni fond) očekuje stabilizaciju svjetskog tržišta energenata tek početkom iduće godine.


Tagovi

Nafta Naftni derivati Marža na naftu Nabavna cijena Uredba Cijena inputa Finalna cijena Svjetsko tržište Suzana Gašić


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.